glutenfree, lactosefree przedszkole
Żywienie

Przedszkolak gluten free, lactose free

W obecnych czasach wiele dzieci stosuje się do zasad diet bez glutenu oraz bez laktozy. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej.

 

Czym jest glutenfree?

Glutenfree jest potocznym określeniem produktów, które są stosowane na diecie bezglutenowej. Dieta o tej specyfice charakteryzuje się brakiem glutenu w spożywanych przez dzieci produktach, co ma znaczący wpływ na ich zdrowie oraz dobre samopoczucie. Dieta bezglutenowa bazuje na produktach, w których składzie nie znajduje się gluten. Dlatego wykluczone są z niej wyroby, które powstały na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia, a także dość często owsa, który może być zanieczyszczony glutenem w znacznym stopniu.

 

Nietolerancje pokarmowe

Dieta bezglutenowa stosowana jest u przedszkolaków przede wszystkim podczas zmagania się z licznymi nietolerancjami pokarmowymi, które uwzględniają nietolerancję glutenu. Oprócz tego dziecko powinno być na diecie bezglutenowej również w przypadku chorowania na celiakię, czyli chorobę trzewną, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Dziecko w tym przypadku może odczuwać bardzo nieprzyjemne objawy, które w pełni znikają po wyeliminowaniu glutenu z jego diety.

 

Dolegliwości trawienne

Stosowanie diety bezglutenowej może mieć również dość znaczący wpływ, jeśli chodzi o minimalizowanie występowania dolegliwości trawiennych u dzieci. Wśród nich można przede wszystkim wymienić wzdęcia, uczucie pełności, a także biegunki. Przyczyną tych wszystkich problemów może być właśnie gluten, dlatego, jeśli dziecko się z nimi zmaga to warto zastanowić się nad przejściem na dietę bezglutenową oraz korzystaniem z produktów żywnościowych specjalnego przeznaczenia.

 

Regulacja masy ciała

Spożywanie produktów glutenfree może w bezpośredni sposób wpływać również na regulację masy ciała u przedszkolaków, a w szczególności obniżenie tłuszczowej masy ciała. Jest to spowodowane w dużej mierze problemami z wchłanianiem składników odżywczych, które jest zaburzone w przypadku występowania nietolerancji glutenu lub celiakii. Może to powodować dodatkowo zwiększoną ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, która dzięki stosowaniu diety może ulec zminimalizowaniu.

 

Regulacja gospodarki wodnej

Bardzo istotną kwestią u przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym jest regulacja gospodarki wodnej, co możliwe jest dzięki zastosowaniu dobrze zbilansowanej diety bezglutenowej. Wraz ze zmniejszeniem ilości dostarczanych do organizmu węglowodanów zmienia się również zapotrzebowanie na wodę, co sprawia, że konieczne jest jej regularne uzupełnianie. Warto również zwrócić uwagę na potrzebę dostarczania do organizmu dziecka odpowiednich ilości wapnia, który ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

 

Zminimalizowanie dolegliwości bólowych

Przejście na dietę bezglutenową może również zminimalizować dolegliwości bólowe, jeśli takie pojawiają się u dziecka. Dotyczy to w szczególności bólów głowy, które bywają problematyczne u dzieci i dość trudne do rozpoznania. Dziecko w wieku przedszkolnym bardzo często nie potrafi określić przyczyn swojego złego samopoczucia, dlatego wdrożenie diety bezglutenowej może się okazać w tym przypadku bardzo pomocne.

 

Poprawa samopoczucia

Dieta bezglutenowa w zdecydowanej większości przypadków ma bardzo pozytywny wpływ na ogólną poprawę samopoczucia, a także zwiększenie poziomu energii, co ma dość duże znaczenie w przypadku przedszkolaków. Objawy nietolerancji na gluten dość szybko znikają po wprowadzeniu diety oraz spożywaniu wyłącznie określonych produktów. Dlatego tak istotne jest dopilnowanie dziecka w tej kwestii. W obecnych czasach nawet w większości przedszkoli możliwe jest zapewnienie dziecku właściwie zbilansowanej diety bez glutenu oraz bez laktozy.

 

Jakość produktów

Oferowane przez producentów wyroby bezglutenowe charakteryzują się bardzo wysokimi parametrami jakościowymi, dlatego są polecane dzieciom na każdym etapie ich rozwoju. Produkty bezglutenowe zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oraz dobre samopoczucie dziecka. Oprócz tego nie zawierają niepożądanego glutenu, dlatego mogą być w bezpieczny sposób jedzone przez dzieci.

 

Czym jest lactosefree?

Kolejnym rodzajem diety, który może być stosowany u przedszkolaków, jest dieta bez laktozy. Podczas niej stosowane są tak zwane produkty lactosefree, czyli wyroby bez laktozy. Tego rodzaju dieta najczęściej stosowana jest wśród dzieci, które mają nietolerancję laktozy, czyli nie trawią efektywnie cukru znajdującego się w mleku, jakim jest właśnie laktoza. Dieta przy nietolerancji laktozy u przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym jest jednym z rodzajów diety eliminacyjnej, w których niezbędne jest wykluczenie pewnych produktów oraz zastąpienie ich innymi.

 

Nietolerancja laktozy

Produkty lactosefree powinny być przede wszystkim spożywane przez dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym w przypadku zmagania się z takimi problemami zdrowotnymi jak nietolerancja laktozy, które mogą dawać bardzo nieprzyjemne dla dziecka objawy. Przede wszystkim są one związane z odczuwaniem przez dziecko dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia lub bóle brzucha. W przypadku najmłodszych dzieci trudno jest określić jednoznaczną przyczynę ich dolegliwości bólowych, dlatego warto próbować zmian diety.

 

Składniki odżywcze

Produkty, które nie zawierają laktozy w swoim składzie, mają bardzo podobny skład do wyrobów tradycyjnych. Znajdują się w nich takie same witaminy, minerały, wapń i białko, jednak bez zawartości problematycznej laktozy. Laktoza u wielu dzieci powoduje liczne problemy zdrowotne, które sprawiają, że młody człowiek nie czuje się komfortowo. Dlatego, jeśli ma się wybór to lepiej zdecydować się na wyroby bez problematycznego składnika, jakim jest właśnie laktoza.

 

Problemy trawienne

Spożywanie produktów bez laktozy może mieć dość znaczący wpływ na zminimalizowanie problemów trawiennych, które występują u przedszkolaków. Wśród nich bardzo częste są po prostu bóle brzucha, ale także wzdęcia, uczucie pełności lub przelewania się. U niektórych dzieci mogą pojawić się mdłości, a nawet biegunki, co może być problematyczne poza domem. Zastosowanie produktów bez laktozy bardzo szybko umożliwia pozbycie się problemów trawiennych, co sprawia, że dziecko może odzyskać dawny komfort funkcjonowania.

 

Problemy skórne

Laktoza, czyli cukier mleczny, może powodować również szereg problemów skórnych u dzieci. Mogą się one objawiać na przykład trądzikiem lub występować po prostu w postaci nieestetycznych krost. Dzięki wyeliminowaniu laktozy z diety dziecka możliwe jest zaobserwowanie poprawy stanu skóry, zarówno na twarzy, jak i na całym ciele.

 

Odporność

Produkty bez laktozy mogą mieć również bardzo pozytywny wpływ na odporność młodych ludzi. Spożywanie nadmiernej ilości produktów mlecznych, które zawierają laktozę w swoim składzie, może mieć bezpośredni wpływ na powstawanie śluzu w organizmie człowieka. Może to powodować częstsze zapadanie na infekcje wirusowe oraz bakteryjne przez dziecko, co i tak bardzo często zdarza się u przedszkolaków. Dlatego stosowanie wyrobów bez laktozy może mieć korzystny wpływ na procesy odpornościowe w ciele dziecka, a także zmniejszenie ryzyka zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych.

 

Dolegliwości bólowe

Wyeliminowanie produktów z laktozą z diety dziecka może mieć również korzystny wpływ na zmniejszenie odczuwania dolegliwości bólowych. Dotyczy to w szczególności układu pokarmowego, dlatego zminimalizowane zostają dolegliwości bólowe brzucha. Jednak spożywanie laktozy podczas nietolerancji tego składnika może również powodować bóle głowy u dzieci, które nie mają ustalonych przyczyn. W tym przypadku również warto się zastanowić nad wdrożeniem odpowiedniej diety.

 

Jakość produktów

W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć bardzo wiele produktów, które nie zawierają w swoim składzie laktozy. Są one wytwarzane przez renomowanych producentów, którzy gwarantują wysokie parametry jakościowe wytwarzanych przez siebie wyrobów. Dlatego, jeśli obserwuje się, że dziecko ma pewne problemy zdrowotne, które mogą być w bezpośredni sposób związane z nietolerancją laktozy, to warto zdecydować się na wybór produktów bez laktozy.

 

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close