olej rzepakowy w diecie dziecka
Zdrowie,  Żywienie

Olej rzepakowy w kuchni przedszkolaka

Mali odkrywcy wielkiego świata, dzięki czułości i aktywnemu wsparciu rodziców mogą się rozwijać zarówno fizycznie, jaki i psychicznie.

Miłość i troska są najważniejsze dla zdrowego rozwoju, jednak wiadomo, że równie istotna jest zbilansowana dieta, dostarczająca dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Nie ma wątpliwości, że tłuszcz jest ważny w żywieniu dzieci. Dobrym jego źródłem, wyróżniającym się na tle innych, jest olej rzepakowy zawierający niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju małego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rzepakowy nie tylko syci i pomaga zapewnić właściwą podaż energii rosnącemu dziecku, ale i zawiera cenne składniki, między innymi kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-3.

Często w popularnych mediach można spotkać się z informacją, że tłuszcz powoduje otyłość. Jest to oczywiście nieprawda – nadmierna masa ciała to skutek nadwyżki kalorycznej, która może, ale nie musi być związana z nadmiernym spożyciem tłuszczów – tak jak i innych składników pokarmowych  Czy olej jest w takim razie odpowiednim produktem dla dzieci? Jeżeli tak, to jaki i w jakiej ilości? Jakiego oleju używać w kuchni przedszkolaka?

Dlaczego warto włączać olej rzepakowy do diety dziecka?

Specjaliści w dziedzinie żywienia dzieci polecają olej rzepakowy ze względu na zawartość wielu cennych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne są kwasy omega 3 i omega 6, które sprzyjają rozwojowi mózgu i komórek nerwowych, siatkówki oka i układu odpornościowego. Korzystnie wpływają także na wzrost i rozwój.

Kwas alfa-linolenowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Organizm nie jest w stanie wytworzyć go sam, więc musi być on dostarczany razem z pożywieniem. Jego źródeł nie ma jednak wiele, dlatego warto poświęcić mu szczególną uwagę w komponowaniu codziennego jadłospisu. Oprócz tłustych ryb, takich jak łosoś, to właśnie olej rzepakowy jest świetnym źródłem kwasu alfa-linolenowego. W porównaniu do innych tłuszczów roślinnych, np. oliwy z oliwek, zawiera go nawet 10-krotnie więcej.

Najważniejsze funkcje kwasu alfa-linolenowego w rozwoju dziecka:

– Wpływa na kształtowanie się i pracę mózgu, funkcjonowanie układu sercowo–naczyniowego oraz narządu wzroku,

– Wspiera prawidłowy wzrost,

– Chroni organizm przed wolnymi rodnikami,

– Pomaga regulować poziom cukru we krwi,

– Działa przeciwbólowo i antybakteryjnie,

– Wspiera wydolność tlenową mięśni,

– Poprawia koncentrację, odporność na stres i napięcie emocjonalne.

To ważne powody ku temu, aby zadbać o odpowiednią podaż tłuszczów omega-3, w tym kwasu alfa-linolenowego w diecie przedszkolaka. Olej rzepakowy może być w tym doskonałą pomocą –  u małych dzieci całodzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy pokrywa pół łyżki oleju rzepakowego (u większych, np. u 13-letniego mało aktywnego chłopca – około półtorej łyżki).

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych, uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie i stanowi ważny element diety śródziemnomorskiej. Olej rzepakowy nie bez powodu bywa nazywany „oliwą Północy”. Ma do niej podobny skład, a jego niektóre parametry wykazują nawet dodatkowe korzyści zdrowotne Istotną różnicą jest fakt, że zawiera  dziesięć razy więcej kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 niż wspomniana oliwa z oliwek. O ile tradycyjna dieta śródziemnomorska odznacza się wysokim spożyciem innych źródeł tych niezbędnych dla organizmu tłuszczów – ryb, o tyle dieta statystycznego Polaka, a także dzieci, jest w te produkty uboga. Obecność omega-3 w oleju rzepakowym może czynić go więc ważnym źródłem tego składnika.

Dodatkowo, olej rzepakowy zawiera cztery razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek oraz odznacza się dwukrotnie niższą zawartością tłuszczów nasyconych, których ograniczanie jest dla nas korzystne.

Tak jak w przypadku oliwy z oliwek, z regularnym spożywaniem oleju rzepakowego powiązano obniżanie stężenia cholesterolu we krwi i ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei zawarta w nim witamina E może ochronnie działać na skórę – zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się jej, zwalczając wolne rodniki w organizmie.

Rodzima kuchnia z powodzeniem może bazować na lokalnych produktach. Kupując olej rzepakowy, wspieramy polskie rolnictwo, a w zamian dostajemy produkt korzystny dla zdrowia, będący źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak stosować olej rzepakowy w kuchni przedszkolaka?

Ze względu na łagodną nutę, olej rzepakowy nie zmienia smaku potraw. Ma bardzo neutralny smak, bez charakterystycznej goryczki.

Często uznawany za najzdrowszy olej do smażenia, bo zawiera przede wszystkim kwasy jednonienasycone i dodatkowo ma wysoką temperaturę dymienia – ok 205°C.

Temperatura topnienia oleju rzepakowego wynosi od -2 do -10 ° C, więc w temperaturze pokojowej jest ciekła. Dlatego olej rzepakowy jest również idealny do gotowania i pieczenia. Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego można z łatwością wykorzystać w codziennej diecie przedszkolaka. Sprawdzi się zarówno w daniach na ciepło, zimnych przekąskach, sałatkach słodkich i słonych wypiekach. W zasadzie każde danie wymagające użycia oleju można przygotować korzystając z oleju rzepakowego.

 

Przykładowe przepisy na dania dla przedszkolaka z olejem rzepakowym

 

  1. Proste paluszki warzywne

SKŁADNIKI na 3 porcje:

500 g ziemniaków

2 średniej wielkości marchewki (1 sztuka = ​​ok. 100 g)

100 g mrożonego groszku

4 łodygi pietruszki

100 g startej mozzarelli lub pokruszonej fety

2 jajka

Olej rzepakowy ok. 4 łyżki

Sól, pieprz, kminek

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 40 min.

KROK 1:

Gotuj ziemniaki przez około 20-25 minut, aż będą miękkie.

KROK 2:

W międzyczasie pozwól groszkowi się rozmrozić, zetrzyj marchewkę i drobno posiekaj pietruszkę.

KROK 3:

Ostudzone ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.

KROK 4:

Wymieszaj starte ziemniaki i marchewkę z groszkiem, serem, natką pietruszki i jajkami i dopraw solą, pieprzem i odrobiną kminku.

KROK 5:

Uformuj rękami mieszankę warzyw w kształt paluszków.

KROK 6:

Paluszki dobrze smakują same lub z odrobiną twarogu ziołowego albo keczupu.

 

  1. Makaron z gruszką i fenkułem

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

600 g makaronu typu muszelki, kolanka

2 fenkuły

2 gruszki

175 g serka śmietankowego

100 ml bulionu warzywnego

100 g startego włoskiego twardego sera

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól i pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 15 min.

KROK 1:

W dużym rondlu zagotuj lekko osoloną wodę. Pokrój fenkuł w drobne paski. Gruszkę obierz i pokrój na drobne kawałki. Wymieszaj serek śmietankowy, bulion warzywny i połowę startego twardego sera, tak żeby nie było grudek.

KROK 2:

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją gotowania. Następnie odcedź przez sito.

KROK 3:

Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu i usmaż w nim paski kopru przez 4 – 6 minut, aż zmiękną.

KROK 4:

Dodaj kawałki gruszki, a następnie wlej mieszankę bulionu i serów. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj makaron do sosu. Przed podaniem posyp pozostałym twardym serem.

 

  1. Chrupiące domowe muesli

SKŁADNIKI:

200 g płatków owsianych (najlepiej mieszanka drobnych i grubych płatków owsianych)

100 g nasion słonecznika

1 łyżka nasion sezamu

2 łyżki rodzynek

100 g suszonych moreli

100 g orzechów (orzechy włoskie i laskowe)

½ łyżeczka soli

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki oleju rzepakowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 20 min. + 1 godz. pieczenie

KROK 1:

Rozgrzej piekarnik do 110 stopni.

KROK 2:

Suszone morele i orzechy drobno posiekaj.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce.

KROK 3:

Ułóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Mieszankę płatków piecz w piekarniku przez 1 godzinę, ostudź i szczelnie zamknij w pojemniku do przechowywania.

 

Konsultacja i patronat merytoryczny:

logo PTMSŻ wykadrowane

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

 

 

 

Dodaj komentarz

Wczytywanie

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close