boże narodzenie z przedszkolakiem
Żywienie

Boże Narodzenie z przedszkolakiem – tradycyjnie, bezglutenowo, bezmięsnie

Pomysłów na obchodzenie świąt bożonarodzeniowych jest wiele, podobnie jak przepisów na smaczne dania. Niekoniecznie trzeba podążać za tradycją, najważniejsze jest stworzenie świątecznego klimatu i sprawianie, że wszyscy będą zadowoleni. Boże Narodzenie to idealna okazja do tego, aby spędzić miło czas w rodzinnym gronie. Oczywiście nie może zabraknąć wyśmienitych potraw, dzięki którym święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Na niektóre specjały czeka się przez cały rok, najlepiej smakują właśnie podczas wigilijnej kolacji. Jako że wiele osób odchodzi od tradycyjnego modelu żywieniowego, warto pomyśleć też nad przygotowaniem dań wegetariańskich i bezglutenowych.

 

Jakie tradycyjne dania trafiają na stół wigilijny?

Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, czego wiele gospodyń domowych ściśle się trzyma. Oczywiście każdy może przygotować dowolne dania, zgodnie ze swoimi potrzebami i upodobaniami. Typowym daniem wigilijnym jest barszcz z uszkami nadziewanymi kapustą i grzybami. Najlepiej smakują, jeśli przygotuje się je z samodzielnie ukiszoną kapustą. Wigilijny barszcz jest bardzo aromatyczny i niezwykle zdrowy, szczególnie jeśli powstanie ze świeżego zakwasu buraczanego. Nie można też zapomnieć o zupie grzybowej zabielanej śmietaną. Najlepszy smak i aromat można uzyskać, gotując zupę z leśnych grzybów zebranych jesienią. Wigilia to idealny czas na przygotowanie flagowego dania kuchni polskiej, czyli pierogów. Do wyboru jest opcja z nadzieniem kapuściano-grzybowym lub z twarogiem, ziemniakami i cebulą. Jeśli komuś jeszcze mało jest kapusty, to może zaserwować ją z grochem, co wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole. Trzeba pamiętać o przyprawianiu jej majerankiem i o dodaniu cebuli. Jest to skarbnica witamin i minerałów, czyli idealna opcja w okresie zimowym.

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez ryby, a najczęściej wybieranym gatunkiem jest oczywiście karp. Może być on smażony, w galarecie lub pieczony. Kolejną opcją jest ryba po grecku, która często pojawia się na świątecznym stole. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tajemnica wybornego smaku tkwi w sosie warzywnym, w którym jest między innymi marchewka, seler, pietruszka, cebula i koncentrat pomidorowy. Popularne są śledzie w śmietanie lub oleju, można też dodać je do sałatki. Kolejną propozycją będą kluski z makiem, warto przygotować je samemu od podstaw, czyli zrobić domowy makaron oraz masę z maku, bakalii i miodu. Kluski same w sobie są wyborne, ale można dodać je do zupy grzybowej czy nawet owocowego kompotu z suszu. Na wigilijnym stole nie może zbraknąć smacznych wypieków, szczególnie miękkiego i wilgotnego makowca z bakaliami i lukrową polewą. Obowiązkowo musi znaleźć się także piernik z przyprawą korzenną, najlepiej smakuje z czekoladową polewą. Do picia warto podać kompot z suszu owocowego doprawiony goździkami, imbirem, gałką muszkatołową i cynamonem. Mniej popularnym daniem wigilijnym jest kutia, którą przygotuje się z pszenicy, maku, miodu, orzechów i suszonych owoców.

Święta glutenfree, czyli bożonarodzeniowe dania w wersji bezglutenowej

Wiele osób boryka się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi, co jest widoczne przede wszystkim u dzieci. Coraz popularniejsze są produkty bezglutenowe, które nie zawierają pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia ani żyta. Co jednak ze świętami bożonarodzeniowymi? Czy trzeba odmówić sobie szeregu tradycyjnych potraw? Nie ma takiej potrzeby, wystarczy nieco zmodyfikować przepisy, sięgnąć po zamienniki bezglutenowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Wiąże się to z nieco większym wysiłkiem, bo większość rzeczy trzeba przygotować samodzielnie, gdyż w wielu gotowych produktach spożywczych jest niestety problematyczny gluten. W przypadku pierogów i uszek można użyć mąki bezglutenowej zamiast pszennej. Ryba nie musi być smażona, wystarczy owinąć ją folią aluminiową i włożyć do piekarnika. W świątecznej kutii zamiast pszenicy znajdzie się zdrowy amarantus, kasza jaglana lub gryczana, komosa ryżowa. Do wypieków są przeznaczone specjalne mieszanki mąk bezglutenowych, więc nie ma obecnie najmniejszego problemu z ich przygotowaniem. Glutenu nie zawiera między innymi mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, jaglana, migdałowa czy sojowa.

Wszystkie sosy i panierki należy zrobić samodzielnie, jeśli nie chce się przypadkiem zjeść glutenu. Należy pamiętać o tym, że u osób z nietolerancją już niewielka jego ilość często powoduje poważne problemy. Nadwrażliwy organizm może zareagować bardzo gwałtownie i nie skończy się tylko na rewolucjach żołądkowych. Zawsze istnieje możliwość wystąpienia szoku anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale też dla życia. Na szczęście nie brakuje świątecznych przepisów bezglutenowych, dzięki którym święta przebiegną bez żadnych komplikacji. Uszka do barszczu można zrobić z mąki bezglutenowej, gorącej wody, żółtka i soli. Do przygotowania panierki do karpia świetnie sprawdza się mąka gryczana przyprawiona pieprzem i solą. Wystarczy obtoczyć w tym filety karpia, po czym w roztrzepanym jajku i można już smażyć na maśle. Nawet pierniki mogą zostać zrobione w wersji bezglutenowej. Wyjdą wyśmienite z mąki bezglutenowej, gumy ksantanowej, sody oczyszczonej, cynamonu, kardamonu, imbiru, soli, cukru, masła, miodu, jajka i lukru.

Wegetariańskie dania na Boże Narodzenie, czyli pomysł na bezmięsne święta

Na wigilijnym stole nie musi znaleźć się nawet gram mięsa, można przygotować wyśmienite dania w wersji wegetariańskiej, co będzie równie smaczne i bardzo zdrowe. Nie ma nawet problemu z obchodzeniem świąt bożonarodzeniowych w wydaniu całkowicie roślinnym, czyli bez żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Wiele tradycyjnych dań wigilijnych jest przecież bez mięsa np. zupa grzybowa, barszcz czerwony na zakwasie, dania rybne, sałatka jarzynowa, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami. Możliwości jest mnóstwo, świetnie smakuje pasztet w wersji roślinnej. Do jego przygotowania wystarczą pieczarki, kasza gryczana, cebula, mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, sól, pieprz, olej. Pasztet można wykonać też z marchewki i soczewicy, co będzie niezwykle pożywne. Godny polecenia jest wegetariański bigos z kapusty kiszonej i białej, cebuli, marchwi, pomidorów, suszonych śliwek i moreli, octu balsamicznego i mnóstwa aromatycznych przypraw. Warto spróbować też pysznego puddingu dyniowego z przyprawami korzennymi, na słodko smakuje wyśmienicie. Powstaje z kaszy jaglanej, mleczka kokosowego, puree z upieczonej dyni, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Można miło zaskoczyć domowników i gości, serwując im wegetariańskie ciasto czekoladowe na bazie naturalnego tofu. Zawiera mnóstwo roślinnego białka i szereg innych cennych składników pokarmowych. Jest to świetny zamiennik nabiału, który wielu osobom nie służy. Do zrobienia masy potrzebne będą: tofu, gorzka czekolada, budyń czekoladowy, ciemne kakao, sok cytrynowy, pomarańcza, cukier puder i mleko roślinne. Spód można zrobić szybko z orzechów włoskich, migdałów, daktyli i oleju kokosowego. Możliwe jest nawet przyrządzenie wegetariańskiej ryby po grecku. Potrzebne będą do tego kotlety sojowe, marchewki, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, musztarda, mąka, sól, cebula, pieprz, ziele angielskie, sproszkowany bulion wegetariański, przyprawa do kurczaka, sos sojowy i olej. Na wigilijnym stole często pojawiają się krokiety, które również mogą być w wersji wegetariańskiej. Można też zrobić paszteciki z pesto i orzechami włoskimi, kaszotto z dynią i pieczarkami czy nawet roślinny schab ze śliwką.

Szybko i smacznie, czyli catering na święta

Jeśli ktoś nie ma czasu lub chce poświęcić go na niekulinarne przygotowania świąteczne, to może zdecydować się na zamówienie cateringu. Jest to świetna opcja dla osób zabieganych, niemających zdolności kulinarnych, ceniących sobie wygodę i chcących spróbować nowych smaków. Zamówienie jedzenia ze sprawdzonego miejsca to godne polecenia rozwiązanie w przypadku osób, które nie odżywiają się tradycyjnie, są na diecie wegańskiej lub bezglutenowej. Warto też wybrać tę opcję, jeśli tylko niektórzy członkowie rodziny jedzą inaczej, aby nikt nie czuł się pominięty i wszyscy mogli najeść się do syta.

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close