wielkanoc z niejadkiem
Żywienie

Wielkanoc z niejadkiem

Niejadek w domu to wyzwanie dla każdego rodzica. Mama z tatą dwoją się i troją, by maluch wreszcie coś zjadł. Niezbędne składniki są bowiem potrzebne, by mały organizm rozwijał się prawidłowo. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zatem przed rodzicami podwójne wyzwanie. Należy tak przygotować potrawy, by dziecko zjadło choć odrobinę cennych składników i nie głodowało podczas świąt.

Sprawdzone sposoby na niejadka

Zanim jednak o świętach i potrawach dla malucha, który ciągle marudzi przy jedzeniu, warto wskazać na sprawdzone sposoby rodziców, którzy opracowali już metody na domowego niejadka. Przeglądając liczne fora internetowe można znaleźć ciekawe pomysły i rady, by z czasem dziecko wyrosło z „niejedzenia”. Oto kilka ciekawych rad od wprawionych w boju rodziców.

1. Zasada numer jeden – nie wpychaj na siłę
Wszelkie przekonywanie dziecka na siłę, wpychanie, krzyki, obiecanki, przekupywanie i zmuszania to cienki grunt. Co więcej, to działanie, które z pewnością zemści się w przyszłości. Przymuszanie do jedzenia z pewnością nie sprawdzi się na dłuższą metę. W najgorszej sytuacji dziecko zniechęci się jeszcze bardziej, a posiłek stanie się udręką zarówno dla malucha, jak i dla rodziców.

2. Zasada numer dwa – uważaj na słowa
Dzieci kodują każdą informację, która pada z usta dorosłych. Nawet, gdy nam się wydaje, że dziecko jest obecnie poza naszym zasięgiem, jedno ucho czuwa i systematycznie wpuszcza do mózgu informacje. Wyrażenia typu: „Nie dawaj mu tego. On tego nie zje”, „X tego nie lubi”, „Mały jest niejadkiem” automatycznie kodują się w głowie zarówno rodzica jak i dziecka jako sygnał do niejedzenia.

3. Zasada numer trzy – żadnych przekąsek
Skoro dziecko jest niejadkiem, to z pewnością nie je też batoników, cukierków, żelek, chipsów, słodkich jogurtów i czekoladek, tak? Jeśli maluch jednak wcina chętnie przekąski pomiędzy posiłkami, to nie ma się co dziwić, że nie ma potem ochoty na rozsądny i zbilansowany posiłek.

4. Zasada numer cztery – dziecko się nie zagłodzi
Dziecko, które odczuwa głód z pewnością da znać, iż żołądek zrobił się pusty. Niemowlaki reagują krzykiem, natomiast starsze dzieci prędzej czy później upomną się o jakiś posiłek. Dlatego warto odpuścić i poczekać na sygnał od dziecka. Wtedy należy zaproponować dziecku zdrowe potrawy.

5. Zasada numer pięć – słuchaj, rozmawiaj, opowiadaj
Z dzieckiem należy rozmawiać. Maluchy naprawdę dużo rozumieją. „Nie chcesz tego dziś na śniadanie? To co w takim razie zjesz?” Daj dziecku wybór, ale rozsądny. Gusta z czasem się zmieniają, dziecko dorasta i coś, co do tej pory było niezjadliwe, z czasem może zasmakować.

Wielkanoc z niejadkiem

Skoro zbliżają się święta, jak co roku trzeba przygotować potrawy dla wszystkich domowników i ewentualnych gości. Co z dzieckiem, które kręci nosem na każdą potrawę?
Kluczem do sukcesu jest z pewnością sposób podania. Święta to doskonała okazja, by stworzyć niebanalne posiłki, które przyciągną uwagę malucha. Zajączki, kurczaczki, baranki, kolorowe jajeczka…
Zawsze można podać dziecku ciekawą kanapkę z plasterkiem sera w kształcie ulubionego bohatera wielkanocnego, a z warzyw zrobić ozdobny koszyczek na kromce chleba.
Z jajka, które uchodzi za symbol świąt wielkanocnych można przygotować kurczaczka. Fantazyjnie udekorowany z pewnością zaciekawi niejadka i jest duża szansa, że wreszcie posmakuje potrawy.
Z krokietów, w których można przemycić cenne składniki można zrobić marchewki, a obok ustawić zajączka z jajka. To ciekawy sposób na zachęcenie dziecka do skosztowania potrawy.
Może naleśnik w kształcie zajączka? Dzieci uwielbiają naleśniki, a fantazyjnie ozdobiony truskawką i sosem będzie wyśmienitym posiłkiem na wielkanocne śniadanie.

Ciekawe przepisy na święta dla niejadków

Skoro Wielkanoc to oczywiście suto zastawiony stół. Jest duża szansa, że Maluch coś skubnie, jednak duża część niejadków kręci nosem nawet na intensywne zapachy, których nie brakuje podczas przygotowań. Warto zadbać, by potrawy były nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również zdrowe dla każdego domownika, również dla niejadka. Niestety potrawy świąteczne zazwyczaj są ciężkostrawne, stąd może warto w tym roku spróbować czegoś innego i stworzyć menu lżejsze, acz równie pyszne? Oto kilka pomysłów, które być może przydadzą się rodzicom podczas tegorocznych przygotowań.

Pyszny i delikatny pasztet

Składniki:
– 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
– pół szklanki oleju rzepakowego,
– szklanka zmielonych orzechów włoskich,
– warzywa: pietruszka, marchew, por
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, sos sojowy,

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa udusić na patelni i przestudzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować. Piec w temp. 200 stopni przez 40 min.

Wyrazista zupa z chrzanem

Składniki:
– 1,5 l bulionu warzywnego,
– szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego,
– 2 łyżki masła,
– cebula, ząbek czosnku, por, 2 ziemniaki, seler
– majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 2 łyżeczki chrzanu

Warzywa dusimy na maśle i następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy chrzan z jogurtem, studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Kolorowe zapiekanki

Składniki:
– marchew,
– cukinia,
– por,
– papryka kolorowa,
– suszona żurawina,
– jajko,
– jogurt naturalny,
– łyżka mąki,
– przyprawy według uznania,

Warzywa drobno kroimy i mieszamy z żurawiną. Dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przyprawy. Masę przekładamy do malutkich foremek i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 min. Można posypać serem żółtym lub startą mozarellą.

Sałatka jarzynowa dla malucha

Składniki:
– szklanka fasoli mung,
– 4 ziemniaki,
– 2 marchewki,
– 2 kiszone ogórki,
– jabłko,
– szczypiorek,
– awokado,
– musztarda,
– sól, pieprz,
– sok z cytryny,

Namoczoną fasolę ugotować. Podobnie ziemniaki i marchew. Pokroić wszystko w drobną kostkę. Składniki połączyć. Z awokado, soku z cytryny i musztardy zrobić sos. Wymieszać i doprawić do smaku.

Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki:
– szklanka kaszy jaglanej,
– 4 łyżki zmielonych płatków owsianych,
– 2 szklanki soku jabłkowego,
– szczypta cynamonu, wanilii, kardamonu, skórki otartej z cytryny,
– garść daktyli, śliwek suszonych, żurawiny, migdałów, pistacji

Kaszę ugotować w soku jabłkowym. Wszystkie składniki posiekać i wymieszać z przestudzoną kaszą. Przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni przez 30 min.

Muffinki cytrynowe

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki orkiszowej,
– 4 łyżki maku,
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– sok z cytryny i skórka otarta,
– szklanka mleka migdałowego lub kokosowego,
– 50 ml oleju rzepakowego,
– syrop z agawy do smaku,
– wanilia,

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, osobno wymieszać mokre. Następnie razem połączyć i przełożyć do foremek. Piec przez 20 min. w temp. 180 stopni.

Kinder Bułeczka z niespodzianką

Składniki:
– szklanka mąki pszennej,
– szklanka mąki żytniej,
– 25 g drożdży,
– 120 ml mleka,
– łyżeczka cukru,
– jajko,
– 50 g masła,

Nadzienie:
– ser żółty,
– 4 jajka,
– 2 łyżki serka twarogowego,
– natka pietruszki,
– szczypta soli i pieprzu,

Jajka do nadzienia ugotować na twardo i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładką masę. Następnie odstawić w ciepłe miejsca, aż lekko masa wyrośnie. Następnie formować małe kuleczki i nadziewać farszem. Piec przez 20 min w temp. 180 stopni.

Baranki, kurczaczki i zajączki wielkanocne z bakaliami

– 3 jajka,
– 250 ml mleka migdałowego,
– 600 g mąki,
– 100 g masła,
– 50 g drożdży,
– pół szklanki cukru lub syrop z agawy,
– wanilia
– bakalie wg uznania

W niewielkiej ilości ciepłego mleka wymieszać drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, 2 jajka, drożdże i mleko. Składniki dokładnie wymieszać, a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Za pomocą foremek do ciasteczek stworzyć figurki i ozdabiać je bakaliami. Wstawić do piekarnika na 30 min do temp. 180 stopni.

Być może wśród tych kilku inspiracji znajdzie się potrawa, która przypadnie do gustu małemu niejadkowi. Warto zatem wykorzystać czas nadchodzących świąt i odkryć nowe smaki oraz gusta swojego dziecka.

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close