Wielkanoc bez glutenu i bez laktozy
Zbliżają się święta wielkanocne, które jak co roku obfitują w bogate potrawy. Jajka, babki, serniki, sałatki z dużą ilością majonezu, mięsa, wędliny, sosy i śmietana. Zatem to czas wyjątkowo trudny dla alergików. Trzeba zatem przygotować potrawy dostosowane do wymagań zdrowotnych i potrzeb każdego domownika. Dotyczy to również dzieci, które muszą zmierzyć się z kuszącymi pysznościami na stole, których niestety mały organizm nie przyjmuje. Jak zatem przygotować wielkanocne potrawy bez glutenu i bez laktozy?
Bez glutenu, czyli co wolno a czego należy unikać?
Dieta bezglutenowa wyklucza całkowite spożycie zbóż, w tym pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (z pewnymi wyjątkami). Zatem wszelkie produkty z ich dodatkiem są zabronione. Dlatego dieta jest dość wymagająca, gdyż gluten jest często ukryty w produktach. Dlatego należy czytać wnikliwie etykiety i zwracać uwagę na wszelkie otręby pszenne, białka zbożowe, skrobię warzywną, kiełki pszeniczne, modyfikowaną skrobię. Zakazana jest również kasza manna, kuskus, musli, kaszki błyskawiczne, pyzy, kopytka, naleśniki.
Naturalnie bezglutenowe są: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, kasza jaglana, gotowe mieszanki bezglutenowe, chrupki kukurydziane, popcorn, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych. Dozwolone jest mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory, warzywa, ziemniaki, skrobia, owoce, cukier, przyprawy jednorodne, soki.
Bez laktozy – produkty zakazane i dozwolone
Dieta bezlaktozowa jest równie wymagająca, jednak tutaj dodatkowo organizm sam ustala poziom tolerancji laktozy. Należy zatem wnikliwie obserwować organizm, gdyż często całkowita eliminacja przetworów mlecznych nie jest koniecznością. Jakie produkty najczęściej szkodzą osobom uczulonym na laktozę? Należy wykluczyć lub ograniczyć przetwory mleczne i ich pochodne. Dotyczy to również mleka w proszku, serwatki, tłuszczu mlecznego. Często laktoza kryje się również w pieczywie, margarynach, pasztetach, kiełbasach, czekoladzie mlecznej, lodach, budyniach i cukierkach. Warto dietę wzbogacić o takie składniki jak: soja, ryby w puszce, fasola, nabiał bezglutenowy, mak, sezam, migdały, pestki słonecznika, natka pietruszki, gdyż niedobór białka często stanowi poważny problem u osób uczulonych na laktozę.
Wielkanoc bez glutenu i laktozy
Jak zatem przyrządzić potrawy świąteczne dla dziecka bez uczulających składników, skoro podstawą są w większości produkty zakazane? O ile starsze dzieci rozumieją już potrzeby swojego organizmu, maluchy często domagają się zakazanych potraw. Nie rozumieją, iż mały organizm zareaguje z pewnością rewolucją i problemami zdrowotnymi. Warto zatem zastosować się do kliku istotnych zasad, by nie wzbudzać sensacji przy świątecznym stole.
1. Jajka
Święta bez jajek wydają się niemożliwe. Rzeczywiście trudno byłoby skomponować odpowiednie menu, bez obecności jaj. Warto zatem zadbać o odpowiednią oprawę szkodliwych dla alergików produktów. Można jajka ukryć pod serwetką, by domownicy mogli dyskretnie częstować się potrawami. Można również dziecku zaproponować wygodną alternatywę – jajka plastikowe z ukrytą niespodzianką, tak by odciągnąć uwagę malucha.
2. Dania tylko dla alergika
Niedogodność należy dziecku odpowiednio zrekompensować. Dania stworzone dla dzieci uczulonych powinny przyciągać atrakcyjnością i smakiem. Warto również przekonać innych domowników i gości, by również spróbowali potraw specjalnie przygotowanych dla pociechy.
Rady dla rodziców uczulonych maluchów
Każdy rodzic, który zmaga się na co dzień z nietolerancją dziecka na konkretne produkty z pewnością ma już wypracowane menu na każdy dzień. Jednak Wielkanoc ma być wyjątkowa i dlatego potrawy w tym okresie powinny być inne i niepowtarzalne, tak by dziecko odczuło wyjątkowość tych dni. Oto kilka sprawdzonych rad dla rodziców przygotowujących potrawy dla dzieci uczulonych.
1. Mleko pochodzące od zwierząt można zastąpić roślinnym. Tutaj szczególnie poleca się jaglane, kokosowe, orkiszowe, owsiane. To produkty, które w pełni są tolerowane przez organizm małych alergików.
2. Obecne w wielu potrawach kakao można zastąpić mączką z chleba świętojańskiego.
3. Również miód należy do produktów, które uczulają. Istnieje jednak skuteczny i smaczny zamiennik – syrop klonowy, ryżowy czy melasa z chleba świętojańskiego.
4. Wielkanoc obfituje również w orzechy. Można je zastąpić orzechami tygrysimi, migdałami, nasionami pinii.
5. Mięso wieprzowe i wołowe można zastąpić królikiem, drobiem czy dziczyzną.
6. Pszenicę, która jest obecna w wielu potrawach świątecznych, można zastąpić orkiszem, samopszą, płakurką. Ponadto sklepy bogate są w oferty mąk bezglutenowych, z których można przyrządzić wyśmienite potrawy.
7. Tradycyjny już żurek można przyrządzić bez dodatku śmietany i mąki. Nie trzeba również dodawać jajek. Wystarczy świeża biała kiełbasa, np z indyka, by tradycyjna potrawa przyciągała zapachem.
8. Co z majonezem? To nieodzowny składnik większości sałatek jarzynowych. Jednak w tradycyjnej formie zawiera jajka. Rozwiązaniem jest majonez wegański, który dostępny jest w każdym sklepie oferującym produkty dla wegan i wegetarian.
Przepisy na pyszne potrawy dla dzieci uczulonych
Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i smaczne potrawy wielkanocne, które z pewnością przypadną do gustu każdemu maluchowi.
Babeczki orkiszowe
Dzieci kochają babeczki, a święta bez odrobiny słodkości to nie to samo. Jak zatem przyrządzić ciasto bez mleka i jaj?
Składniki:
– 2 szklanki mąki orkiszowej,
– 5 łyżek ksylitolu,
– 5 łyżek oleju rzepakowego,
– świeże drożdże (całe opakowanie),
– szklanka mleka sojowego lub kokosowego,
– odrobina wanilii i rodzynki
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży trzeba przyrządzić rozczyn. Rodzynki zamoczyć w gorącej wodzie na kilka minut, by zmiękły. Do miski wsypujemy wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek i wyrabiamy ciasto, aż będzie dobrze napowietrzone. Pod koniec należy dodać rodzynki. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremek na babeczki i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut. Ozdobić według uznania i smaku.
Własny majonez bez jaj
Składniki:
– pół szklanki mleka sojowego,
– 3 łyżki soku z cytryny,
– 2 łyżki octu, np. ryżowego,
– łyżeczka melasy,
– szczypta soli,
– łyżeczka musztardy,
– 5 – 6 łyżek oleju
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju miksujemy blenderem. Następnie powoli wlewamy olej i miksujemy do czasu utworzenia się gęstej masy. Gotowe!
Kiełbasa biała z indyka
Składniki:
– biała kiełbasa z indyka,
– cebula,
– olej z pestek winogron,
– szczypta soli, chrzanu i syropu klonowego do smaku
Cebule zeszklić na patelni z olejem wraz z solą, chrzanem i syropem. Kiełbasę ponacinać z obu stron. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć cebulę, następnie kiełbaski i przykryć je ponownie cebulką. Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 min. w temp. 180 stopni.
Sernik jaglany
Składniki
Masa:
– szklanka kaszy jaglanej,
– 2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego,
– cukier waniliowy,
– łyżka oleju kokosowego,
– pół szklanki bezpiecznego słodzika, typu syrop z agawy, syrop klonowy,
– łyżka budyniu śmietankowego lub w przypadku uczulenia krem kokosowy z puszki dla osób uczulonych,
– bakalie według uznania, które toleruje maluch,
Ciasto:
– 50 g płatków owsianych,
– 70 g oleju kokosowego,
– 30 g cukru lub słodzika, który może spożywać alergik,
– łyżka mleka sojowego lub kokosowego,
– 90 g mąki bezglutenowej,
Kaszę jaglaną ugotować na mleku do miękkości. Zmielić na gładką masę. Połączyć z cukrem, olejem, słodzikiem, budyniem lub kremem kokosowym, bakaliami. Płatki uprażyć na patelni i zmielić. Zagnieść ciasto ze zmielonych płatków, oleju, cukru, mleka i mąki. Wykleić małą formę i podpiekać przez 10 min. w temp. 200 stopni. Następnie wyłożyć masę i włożyć do piekarnika na kolejne 40 min. do czasu zarumienienia. Ostudzić i polać masą karmelową.
Ciasteczka cytrynowe
Składniki:
– 150 g mąki bezglutenowej,
– 90 g margaryny,
– cukier puder lub słodzik tolerowany przez alergika,
– łyżka oleju, wody, soku z cytryny i starta skórka
Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki, a następnie rozwałkować i wycinać ciastka foremkami, najlepiej angażując również dziecko. Piec przez 8 minut w temp. 190 stopni.
Święta wielkanocne z alergikiem wcale nie muszą być pozbawione smaku. Wystarczy odrobina kreatywności, by stworzyć niebanalne potrawy i z produktów, które toleruje mały alergik stworzyć pyszne i wyśmienite potrawy. Do dzieła!