boze narodzenie gotowanie z dzieckiem przedszkolakiem
Żywienie

Święta tradycyjne i bezglutenowe

Święta to magiczny okres, zwłaszcza dla naszych pociech. Bardzo ważne, abyśmy w tym czasie nie skupiali się wyłącznie na samodzielnym działaniu – angażujmy dzieci w świąteczne przygotowania! Dzięki temu sprawimy, że Boże Narodzenie nie będzie im się kojarzyło wyłącznie z prezentami, ale i z radością wspólnie spędzonych, rodzinnych chwil. Przed Wigilią czas spędzamy przede wszystkim w kuchni, skupiając się na przygotowywaniu świątecznych dań. Niezależnie od tego, czy wigilijne potrawy zaplanowaliśmy w wersji tradycyjnej, czy bezglutenowej, warto zachęcić do pomocy nasze pociechy – takie połączenie sił może okazać się świetną zabawą!


Co daje dziecku wspólnie gotowanie?

Dzieci uczą się przez obserwację i naśladują zachowanie otoczenia, dlatego wspólne gotowanie to doskonała lekcja. Pokazując dziecku jak wykonuje się podstawowe czynności w kuchni, pozwalasz mu nabyć nowych umiejętności i uczysz samodzielności.

Ponadto, zachęcając dziecko do pomocy, nie tylko się z nim integrujesz i wzmacniasz waszą więź; dzięki temu, uczysz je także współpracy i działania w grupie. To doskonała nauka odpowiedzialności i kreatywności.

Dodatkowym atutem przygotowywania posiłków razem jest edukowanie. Możesz przekazywać dziecku ważne wskazówki, nie tylko dotyczące samego gotowania, ale również możesz opowiadać o poszczególnych składnikach i o ich roli w naszym życiu (np. owoce – źródło witamin, wzmacniają odporność, chronią przed chorobami). W ten sposób wzbudzisz w nim zainteresowanie i poszerzysz horyzonty.

Wspólne gotowanie mocno pobudza zmysły (węch, słuch, smak, zapach i dotyk). Dziecko obserwuje, może dotykać, kosztować, wąchać i słuchać – to pomaga rozwijać jego motorykę.

Od czego warto zacząć?

  • Zadbaj o dostęp do właściwych produktów spożywczych dobrej jakości, w zależności od rodzaju przygotowywanych świąt (tradycyjne lub bezglutenowe). Jednocześnie edukuj dziecko, aby wiedziało, co mu służy, a co nie jest dla niego wskazane, wtedy łatwiej będzie mu zrozumieć znaczenie poszczególnych składników, które będziecie wykorzystywać w kuchni. Pamiętaj, że święta bez glutenu też są smakowite! Zwróć jedynie uwagę, aby unikać produktów zawierających w swoim składzie gluten, tj. zbóż i produktów z nich wytwarzanych (np. mąka czy otręby). Unikaj pszenicy i jej odmian, orkiszu, pszenżyta, żyta oraz jęczmienia. Zamiennie możesz wykorzystywać mąki gryczane, kukurydziane, kokosowe, ryżowe, migdałowe, kasztanowe, amarantusowe, jaglane, mąki z tapioki, z komosy ryżowej, z ciecierzycy czy z soi. Jak widać, wybór jest naprawdę bardzo duży.
  • Zadbaj o bezpieczeństwo w kuchni. Schowaj ostre narzędzia i przedmioty. Zrób specjalny kącik dla dziecka, niech poczuje, że to jego miejsce.
  • Zacznijcie od prostych, nieskomplikowanych czynności, niech dziecko oswoi się z kuchnią.
  • Stopniowo zwiększaj poziom trudności wykonywanych zadań, w przeciwnym razie dziecko może się zrazić i nie będzie chciało więcej do tego wracać.
  • Nie zostawiaj dziecka samego z przydzielonym zadaniem. Pomagaj mu, podpowiadaj i wspieraj. Niech czuje, że ma w tobie oparcie.
  • Jak najczęściej chwal dziecko za to co zrobiło. Swoją pochwałą nie tylko sprawisz mu ogromną radość, ale także spowodujesz, że poczuje się ważne i docenione. Dzięki zastosowaniu nagrody w postaci pochwały, jego mózg skojarzy wykonaną wcześniej czynność z czymś przyjemnym i będzie chciało do tego wracać.

 

Co możemy zrobić wspólnie?

Jest bardzo wiele zadań, w które bez trudu możesz zaangażować swoje dziecko, na przykład: ugniatanie i mieszanie ciasta, wsypywanie mąki, robienie ciasteczek, wycinanie i lepienie pierogów, dodawanie rodzynków do sernika, umieszczanie bakalii w maku, dekorowanie ciast i ciasteczek, mycie warzyw i owoców. Nie zapominajmy o najmilszym momencie – kosztowaniu wspólnie przygotowanych potraw. Najlepiej zróbcie to całą rodziną. Tuż przed samą Wigilią możecie nakryć wspólnie do stołu. Dzięki temu dziecko poczuje ten niezwykły świąteczny klimat. Pamiętaj, że to tylko kilka możliwości, wszystko zależy od twojej kreatywności!

Poniżej znajdziesz smakowity przepis na pierniczki z czekoladą, także w wersji bezglutenowej. Pierniczki żytnie, to coś dla miłośników tradycji, a pierniczki gryczane, doskonale sprawdzą się jako świąteczny smakołyk bez glutenu. Z pewnością, wśród tych propozycji, znajdziecie wersję idealną dla was! A kiedy ciasteczka już będą gotowe przygotujcie rozgrzewającą herbatę z goździkami – to idealna świąteczna kompozycja!

Pierniczki świąteczne z czekoladą

Czas przygotowania: 30 minut
1 pierniczek to około 58 kcal

Składniki (na około 30 pierniczków):

  • Mąka żytnia lub mąka bezglutenowa (np. gryczana) – 8 łyżek (120 g)
  • Miód pszczeli – 3 łyżki (72 g)
  • Olej rzepakowy – 6 łyżek (60 g)
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki (60 g)
  • Czekolada gorzka – ½ tabliczki (50 g)
  • Jajko – 1 sztuka (56 g)
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka (5 g)
  • Cynamon – 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona – ½ łyżeczki (3 g)

Sposób przygotowania:

  1. Miód rozgrzejcie w garnku.
  2. Do jednej miseczki włóżcie suche składniki: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sodę i dokładnie wymieszajcie.
  3. Do drugiej miseczki wbijcie jajko, ostrożnie dodajcie rozgrzany miód i jogurt naturalny. Wymieszajcie.
  4. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki.
  5. Dokładnie zagniećcie ciasto rękami.
  6. Odrywajcie kawałki ciasta i wałkujcie na grubość od 0,5 do 1 cm, a następnie wycinajcie dowolne wzory pierników (szczególnie polecam świąteczne gwiazdki, choinki, prezenty, renifery, które będą stanowiły doskonały bożonarodzeniowy akcent).
  7. Rozgrzejcie piekarnik do 1800
  8. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i pieczcie przez 10 do 13 minut.
  9. Zostawcie do ostygnięcia.
  10. Przestudzone pierniki polejcie czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
  11. Pierniczki pozostawcie, aż do stężenia czekolady.
  12. Pierniczki podawajcie z rozgrzewającą herbatą z goździkami (możecie je także powiesić na choince).

 

Rozgrzewająca herbata z goździkami

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja zawiera około 127 kcal

Składniki (1 porcja):

  • Woda – szklanka (250 g)
  • Pomarańcza – 2 plastry (80 g)
  • Jabłko – 1 plaster (40 g)
  • Syrop malinowy naturalny – 2 łyżki (30 g)
  • Czarna herbata liściasta – 1 łyżeczka (4 g)
  • Goździki – 4 sztuki (4 g)

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę.
  2. Zaparzcie herbatę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na ogół jest to około 5 minut).
  3. Do gotowego naparu dodajcie syrop malinowy, plasterki jabłka i pomarańczy.
  4. Dokładnie wymieszajcie składniki.
  5. Dodajcie goździki.

 

 

Tobi

Marzena Żurek
Marzena Żurek
Doradca i edukator żywieniowy, pedagog, specjalista ds. psychodietetyki, dyplomowany coach zdrowia i żywienia, promotorka zdrowego stylu życia. Ma dużą praktykę w dziedzinie reedukacji żywieniowej.
Autorka m.in. książki dla dzieci „Żywieniowe przygody Tobiego, kotka psotliwego”, w której za pomocą
zabawnych rymowanek zachęca do zdrowego odżywiania i wspólnego przygotowywania posiłków razem
z rodzicami. Publikacja ta pełna jest smacznych przepisów, które na pewno przypadną do gustu niejednemu niejadkowi. Książka do nabycia pod linkiem www.przygodytobiego.pl

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close