Olej rzepakowy w diecie pierwszaka
Często wychwalanym olejem roślinnym jest oliwa z oliwek, która rzeczywiście skrywa w sobie wiele cennych substancji, ale w Polsce mamy swoje „płynne złoto” w postaci oleju rzepakowego. Jest on łatwo dostępny, bo rzepak rośnie w naszym kraju i bogaty w kwasy omega-3. Posiada neutralny smak bez goryczki, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój dzieci, uznaje się go za najlepszy tłuszcz do smażenia. O oleju rzepakowym mówi się nawet, że jest zdrowszy niż oliwa z oliwek – ma omega-3 dziesięć razy więcej niż w oliwa z oliwek. Warto podawać go dzieciom już od najmłodszych lat, gdyż wiążą się z tym liczne korzyści zdrowotne.
Dobry tłuszcz w diecie dziecka wręcz wskazany
Tłuszcze czasami są wręcz demonizowane, ale nasz organizm potrzebuje każdego dnia dawki zdrowych tłuszczów do prawidłowego funkcjonowania i to niezależnie od płci czy wieku. Zwłaszcza oleje roślinne powinny zagościć w diecie każdego, szczególnie dzieci. Wspierają one ich rozwój. To właśnie w tłuszczach rozpuszczalne są witaminy A, D, E i K – jedne z najważniejszych, odpowiedzialne za wielorakie procesy biochemiczne w naszym organizmie. Dobrze zbilansowana dieta zawiera optymalne ilości wszystkich składników odżywczych – tłuszczy, białek, węglowodanów. Nic nie powinno być pomijane, a kluczem do sukcesu jest zachowanie właściwych proporcji makroskładników. Nie wszyscy wiedzą o istnieniu witaminy F – chodzi tutaj dokładniej o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak sama nazwa wskazuje, tłuszcze są niezbędnym składnikiem, którego nie można wykluczać z jadłospisu, bo będzie się to wiązało z szeregiem niepożądanych skutków ubocznych.
Wybór tłuszczu musi być jednak dobrze przemyślany, co jest już zadaniem rodzica, który bierze odpowiedzialność za żywienie swojego dziecka. Najtańszym i najbardziej wartościowym w Polsce tłuszczem okazuje się być olej rzepakowy, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one witaminami dla naszego mózgu – należy zadbać o dostarczanie ich odpowiedniej ilości już w czasie ciąży, następnie przez pierwsze dni i miesiące życia podopiecznego. Można mieć wtedy pewność co do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Jeśli w diecie maluszka zabraknie NNKT, trzeba liczyć się z wieloma problemami w niedalekiej przyszłości, łącznie z opóźnieniem rozwoju, zaburzeniami zachowania, wzroku i koncentracji. Już około dwunastego tygodnia ciąży niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są transportowane do płodu przez łożysko, pełnią funkcję budulcową. Potem pociecha przyjmuje je wraz z mlekiem matki po narodzeniu. Po okresie laktacji mama powinna zadbać o dostarczanie NNKT młodemu organizmowi wraz pokarmem stałym. Stanowią one wspaniałe źródło energii dla intensywnie rozwijającego się dziecka.
Zalecenia odnośnie do ilości, rodzaju i jakości tłuszczów w diecie dziecka
Za optymalną ilość dobowego spożycia tłuszczów przez dzieci przyjmuje się od jednej do trzech łyżeczek. Taką porcję uznaje się za minimalną do prawidłowego rozwoju podopiecznego, może być ona oczywiście zwiększana wraz ze wzrostem zapotrzebowania. Starsze dzieci potrzebują więcej tłuszczu w swojej diecie, dlatego powinno się stopniowo zwiększać jego podaż. Po olej rzepakowy można sięgnąć już w przypadku niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Na początku wystarczy dodawać kilka kropli tłuszczu do kaszki, warzyw, kremów czy zup. Dzieciom po dwunastym roku życia można już śmiało podawać od jednej do trzech łyżeczek, co z pewnością wyjdzie im na zdrowie. Zawierają one mnóstwo bioaktywnych składników odżywczych – kwasy omega-3 i omega-6, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, sterole, antyoksydanty i wiele więcej.
Na jego korzyść przemawia też neutralny smak, zdecydowanie mniej intensywny niż oliwy z oliwek. Co więcej, olej rzepakowy rafinowany możemy poddawać obróbce termicznej bez obawy o utratę cennych składników i wytworzenie się szkodliwych tłuszczów trans. Olej rzepakowy uznawany jest za uniwersalny tłuszcz w kuchni, nadaje się nawet do smażenia, ma najlepsze właściwości.
Dlaczego warto podawać dziecku olej rzepakowy?
Każda mama pragnie dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze, ale nie trzeba sięgać po wymyślne produkty z najwyższej półki cenowej, aby zapewnić podopiecznemu prawidłowe warunki do wzrostu. Tak modna wręcz oliwa z oliwek ma zdecydowanie mniej kwasów omega-3 i gorszy smak niż olej rzepakowy. Dzieci go uwielbiają i chętnie zjadają. Nawet największe niejadki nie wyczują tego tłuszczu, jeśli dodamy go do ich ulubionej potrawy. Nie zmieni on jej smaku, jak ma to miejsce w przypadku oliwy z oliwek. Olej rzepakowy ma niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co jest korzystne dla profilaktyki chorób krążenia w przyszłości i optymalne proporcje kwasów omega 3 względem omega-6. Niezwykle cennym jego składnikami są kwas linolowy (omega-6) i kwas α-linolenowy (omega 3)– wykazują one dobroczynny wpływ na gospodarkę lipidową, regulują stężenie cholesterolu we krwi i, co najważniejsze, wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Należy pamiętać o tym, że nadmierne ilości kwasów omega-6 przyczyniają się do wywołania stanu zapalnego w organizmie, co zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób. Olej rzepakowy jest jednym z nielicznych, który ma niemalże idealny stosunek omega-6 do omega-3, a mianowicie 2 : 1.
Kolejną zaletą oleju rzepakowego jest bogactwo tokoferoli o działaniu antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, powodujących stres oksydacyjny. Naturalnie zawarta w oleju rzepakowym witamina E chroni go przed jełczeniem. Nie trzeba martwić się o to, że będziemy podawać dziecku utleniony olej, co ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Wiele olejów szybko się psuje, niektóre trzeba zużyć w czasie kilku tygodni, maksymalnie paru miesięcy. Przykładem jest olej lniany i konopny – niezwykle zdrowe, ale tylko świeże. Na korzyść oleju rzepakowego przemawia również to, że jest wspaniałym źródłem roślinnych steroli i polifenoli oraz beta-karotenu.
Co jeszcze przemawia za wyborem oleju rzepakowego?
Olej rzepakowy może być bez obaw podgrzewany, co daje ogromne możliwości kulinarne. Idealnie nadaje się do potraw na ciepło, których potrzebuje każde dziecko do prawidłowego funkcjonowania. Z oleju tego zrobimy różne sosy i przygotujemy nawet domowy majonez, możemy dodać go do zup, past warzywnych, skropić nim kanapkę z pomidorem lub upiec ciasto marchewkowe. Olej rzepakowy z uwagi na cenne właściwości najlepiej po otwarciu trzymać w lodówce. Olej rzepakowy może być nawet nakładany na skórę, wykorzystuje się go w kosmetyce. Ze względu na swoje delikatne działanie może być stosowany na skórę wrażliwą, skłonną do podrażnień. Wykazuje nawet działanie przeciwświądowe. Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych olejów na świecie, warto więc wykorzystywać na co dzień tak wartościowy, jednocześnie łatwo dostępny i tani produkt.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych