mleko krowie w diecie dziecka
Żywienie

Mleko krowie w diecie dziecka

Małe dziecko potrzebuje pokarmu swojej matki, który zawiera dosłownie wszystko do jego prawidłowego rozwoju. Wraz z upływem czasu matka przestaje karmić, ale nie oznacza to, że należy zaprzestać podawania mleka. Można sięgać po odzwierzęce, najlepiej krowie. Pora zastanowić się nad tym, dlaczego uczeń również potrzebuje mleka. Okazuje się, że w tym niepozornym białym płynie znajduje się szereg witamin, minerałów i cenne białko.

Co znajduje się w mleku?

Mleko jest wydzieliną gruczołu mlekowego, doskonałym pokarmem dla nowonarodzonego potomstwa. W jego składzie znajduje się szereg substancji chemicznych o działaniu prozdrowotnym. W kobiecym mleku jest aż dwukrotnie więcej laktozy w porównaniu z mlekiem krowim. Mniej jest natomiast kazeiny, białka i tłuszczu. W mleku – zarówno kobiecym, jak i krowim – znajduje się aż kilkadziesiąt różnych składników pokarmowych, których rozwijający się organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, mleko jest przyswajalne niemalże całkowicie. Laktoza obecna w mleku przekształca się z łatwością w kwas mlekowy, który zasila florę jelitową i buduje odporność organizmu. Co więcej, laktoza zwiększa wchłanialność niektórych pierwiastków, w tym wapnia, magnezu czy fosforu. Niezwykle istotnym składnikiem w mleku jest białko, uznawane za pełnowartościowe, które dostarcza organizmowi aminokwasów zarówno endo- jak i egzogennych. Białka mleka są bardzo dobrze przyswajalne, a wypicie go w ilości litra pozwala na pokrycie dobowego zapotrzebowania na większość aminokwasów. Nie brakuje też w mleku substancji o działaniu antybakteryjnym typu laktoferyna.

Czy dziecko potrzebuje w swojej diecie mleka?

W mleku znajdują się prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które również są kluczowe dla prawidłowego rozwoju dziecka. Pełnią one rolę nośnika witamin. Mleko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz fosfolipidów, karotenoidów. Tłuszcz mleczny jest lekkostrawny w porównaniu z tłuszczem obecnym w mięsie. W mleku znajduje się niezwykle cenna lecytyna, która stoi na straży sprawnie funkcjonującego mózgu i układu nerwowego, wchodzi w skład błon komórkowych. Nie można też zapomnieć o sporej ilości wielorakich makro- i mikroelementów, łącznie z cynkiem, kobaltem, jodem, bromem, manganem, miedzą, fluorem i wieloma innymi pierwiastkami. Mleko to świetne źródło wapnia, które wchodzi w skład kości i jest niezbędne do utrzymania układu kostnego w dobrej kondycji. Wpływa na układ mięśniowo-sercowy, uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. W mleku nie brakuje też magnezu, bez którego nie mógłby zajść szereg procesów, jest on niezbędny do funkcjonowania enzymów komórkowych. Dostarczając organizmowi odpowiednią podaż magnezu, można wesprzeć pracę układu nerwowego, krążenia i mięśni. W mleku znajdują się też witaminy potrzebne do rozwoju młodego człowieka – niemalże wszystkie, poza witaminą C. Oprócz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wymienić można tez witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę B12.

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close