grill z rodziną i dziećmi przepisy
Żywienie

Grill Party z dziećmi w domu i ogrodzie – 4 smakowite przepisy

Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety. W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu*. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Mamy dla Was 4 smakowite przepisy na grillowe party!

Nadejście wiosny, a wraz z nim coraz dłuższe i cieplejsze dni są świetną okazją do organizacji urodzinowych przyjęć lub grilla w ogrodzie. Zabawa na świeżym powietrzu, przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, które potrzebują dużo ruchu i wiosennego słońca. Wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi możemy dodatkowo uświetnić pysznymi potrawami, które z jednej strony będą proste w przygotowaniu, a z drugiej zachwycą naszych gości swoim niezwykłym smakiem. Co więcej możemy je podać nie tylko w trakcie zabaw w ogrodzie, ale także podczas imprez organizowanych w domu. Wystarczy jedynie kilka składników i dobrej jakości sprzęty abyśmy mogli w kilka chwil wyczarować smakowity poczęstunek.

Grillowany kurczak teriyaki

Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.

Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 h. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.

Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna.

Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto

Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.

Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tą klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.

Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy.

Zielony Wegeburger

Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.

Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.

Do przygotowania tej potrawy również możemy użyć Hamburger Maker, który w zaledwie 8 minut upiecze nasze warzywne kotlety.

*Źródło: https://eige.europa.eu

 

PRZEPISY

 

Grillowany kurczak teriyaki

Składniki:

0,8 kg udka z kurczaka

2 l wody

2 łyżki soli

50 ml oleju

 

Mieszanka przypraw:

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki gorczycy

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżka soli

 

Glazura:

0,1 kg sosu teriyaki

5 ząbków czosnku (przetarty)

2 g kolendry w ziarnach (roztarta)

Sok z 1 limonki

50 g cukru brązowego

 

Wykonanie:

  1. Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
  2. Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
  3. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
  4. Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
  5. Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
  6. Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
  7. Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
  8. Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
  9. Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.

 

PORADA: Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.

 

 

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

2 l wody

30 g soli

5 g cukru brązowego

 

Glazura:

5 g czosnku suszonego

20 g cukru brązowego

25 ml whisky (dowolnej)

120 g ketchupu

2 łyżki sosu Worcestershire

Kilka kropel tabasco

Szczypta kolendry mielonej

Szczypta gorczycy mielonej

 

Wykonanie:

  1. Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
  2. Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
  3. Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. 1 godzinę.
  5. Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20minut i co jakiś czas smaruj glazurą.

 

 

Burger wołowy z pesto bazyliowym

Składniki na 4 szt.:

4 bułki do hamburgerów

600 g wołowiny mielonej np. rostbef

4 ogórki korniszony

50 g czerwonej cebuli

2 łyżki ketchupu

3 łyżki sosu Worcestershire

3 żółtka

Do smaku: sól, pieprz

 

Dodatki:

1 pomidor (plastry)

1 cebula czerwona (w plasterkach)

50 g rukoli

1 mozzarella (kulka)

 

Sos:

2 łyżki pesto bazyliowego

100 g majonezu

30 g jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

  1. Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa z pozostałymi składnikami.
  2. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  5. Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.
  6. Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.
  7. Całość polej sosem.

 

 

Wegeburger z kalafiora

Składniki na 8 szt.:

8 bułek do hamburgerów

1 kalafior

¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)

2 łyżki oliwy z oliwek

¾ szklanki bułki tartej

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mieszanka przypraw:

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki chili

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku suszonego

 

Sos:

100 g majonezu

30 g jogurtu greckiego

1-2 ząbki czosnku

20 g startego parmezanu

20 g orzeszków pinii

1 pęczek świeżej bazylii

 

Dodatki:

1 ogórek

2 pomidory

8 liści sałaty

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
  3. Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
  4. W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
  6. Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
  7. Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
  8. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  9. Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
  10. Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
  11. Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.

 

PORADA: Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.

 

 

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close