Żywienie

Co powinno jeść dziecko w czasie choroby?

Dieta w trakcie choroby jest bardzo istotnym elementem wspomagającym leczenie. Także sama w sobie może być lekarstwem. Nie od dziś wiadomo, że zdrowy brzuszek to lepsza odporność.

 

Kiedy dzieci są przeziębione, gdy męczy je gorączka i nie mają apetytu, nie należy zmuszać ich do jedzenia i trzeba unikać zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Kilka łyżek kleiku z ryżu na obiad to wybór lepszy niż mielone mięso lub kotlet schabowy. Proste potrawy wspierają organizm w powrocie do zdrowia. Porcje powinny być mniejsze, a dania lekkostrawne. Dieta ma wspomagać pracę jelit, a nie obciążać je produktami fermentującymi, tłustymi i wysoko glutenowymi.
Nie wolno natomiast zapomnieć w trakcie choroby o wypijaniu dużej ilości płynów, najlepiej wody lub herbaty. Trzeba jednak uważać, aby dziecku mającemu wysoką gorączkę nie podawać napojów zawierających rozgrzewające przyprawy, takie jak: suszony imbir, cynamon czy czosnek.

Substancje wspomagające proces leczenia w chorobie
• Cynk – jest niezbędny dla każdej komórki, reguluje pracę ponad 300 enzymów, odmładza system immunologiczny i zwiększa jego potencjał.
• Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem, zwiększa odporność, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
• Witamina A – zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej skóry oraz błon śluzowych, współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową, dzięki czemu zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, utrzymując w sprawności grasicę, w której dojrzewają limfocyty T oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek.
• Witamina B6 – odpowiada za stan błon śluzowych gardła i języka – pierwszych wrót kontaktu z drobnoustrojami. Jej niedobory objawiają się podatnością na infekcje.
• Magnez – wspiera tworzenie komórek, z których powstają przeciwciała.
• Witamina E – wzmacnia system obronny.
• Sulfidy – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki (znajdziemy je w cebuli i czosnku).
• Kwas sorbitanowy – tłumi silne napady kaszlowe (występuje w jarzębinie).
• Kwasy fenolowe – skutecznie hamują namnażanie bakterii oraz wirusów (występują w żurawinie oraz czarnej jagodzie).

Produkty polecane w chorobie
• Dynia – idealne warzywo na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Jest lekkostrawna, zawiera mało tłuszczu i białka, przez co nie obciąża układu pokarmowego. Do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła. Pestki są bogate w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie antypasożytnicze, przez co pośrednio wpływają korzystnie na przyswajanie substancji odżywczych przez jelita.
• Marchewka – choć jest warzywem bardzo pospolitym, jej zalet nie sposób przecenić. Działa antagonistycznie na bakterie gnilne, zmniejszające przyswajalność jelit, łagodzi kaszel, a także pomaga walczyć z biegunką. Marchewka – tak jak dynia – jest bogata w karoten.
• Kasza jaglana – bezglutenowa, lekkostrawna, bardzo ceniona, o delikatnym smaku, zawiera jednocześnie wysokowartościowe białko. Ma działanie osuszające – jest pomocna przy leczeniu silnego kataru. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm. Pomocna przy leczeniu biegunki.
• Owies – długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.
• Ryż pełnoziarnisty – bogaty w witaminy grupy B, działa kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn, jest również bardzo pomocny przy leczeniu biegunek.
• Cebula – w tradycji naszego kraju od zawsze wykorzystywana była przy leczeniu przeziębienia. Oprócz sulfonidów zawiera dużo witaminy C. Łagodzi nieżyt nosa, działa napotnie, a gotowana sprzyja leczeniu kaszlu.
• Czosnek – zawarta w nim allicyna działa zabójczo na drobnoustroje chorobotwórcze, a inulina regeneruje florę bakteryjną jelit.
• Ziemniaki – bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem potasu i sodu – te minerały korzystnie wpływają na równowagę elektrolitów, szczególnie podczas gorączki.
• Sok z dzikiej róży – owoce dzikiej róży zawierają średnio 17 razy więcej witaminy C niż cytryna. Sok mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją. Zmielone suszone owoce mają działanie przeciwzapalne. Dzika róża jest naszym naturalnym, rodzimym skarbem.
• Miód lipowy, gryczany – oba bardzo dobrze sprawdzają się przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także w przypadku gorączki i kaszlu.
• Przyprawy wspierające organizm w walce z przeziębieniem to: kurkuma, imbir świeży i suszony, cynamon, kardamon, goździki, czosnek świeży, anyż, kozieradka.
• Zioła: tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, hyzop.

Jeśli będziemy stosować się do wymienionych wskazówek, łatwiej przetrwamy okres przeziębień i chorób naszych małych pociech 🙂

 

Olga Kempska Dzadzu
Olga Kempska
specjalista ds. żywienia
olgakempska@gmail.com

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close