Wydarzenia,  Zdrowie

Bóle brzucha u malucha – Konferencja 6 grudnia, 2022 r., Hotel Nyx Warszawa

Tak się złożyło, że akurat w Mikołajki miała miejsce konferencja poświęcona… dzieciom. Temat wprawdzie nie był związany ze Świętami ani prezentami, ale z dbaniem o zdrowie  naszych pociech. A zdrowie ma znaczenie o każdej porze roku i zdecydowanie jest najlepszym prezentem, jaki możemy sobie i innym podarować.

 

Czynnościowy ból brzucha – mało znane zagadnienie, a dotyczy 70% wizyt u gastroenterologa dziecięcego. Nieco zmieniły się jego przyczyny po 2020 roku – do wzdęć, zaparć, biegunek, kolek jelitowych i celiakii dołączyły infekcje pocovidowe, w tym coraz częściej występujący zespół jelita nadwrażliwego (IBS). Co to znaczy czynnościowy? Niezwiązany z organiczną przyczyną, a więc złym wynikiem w badaniach laboratoryjnych czy obrazowych (USG).

Gdzie więc szukać przyczyn bólu? Kryteria Rzymskie IV, najważniejsze wśród rekomendacji gastroenterologicznych,  uznały IBS za zaburzenie związane z osią mózgowo-jelitową, a więc i z mikrobiotą, która pośredniczy w kontaktach pomiędzy mózgiem a jelitami. W skład mikrobioty jelitowej wchodzą różne drobnoustroje: bakterie, archeony, grzyby i pierwotniaki, w tym trzon stanowią bakterie.

Powodów zaburzeń mikrobioty jelit u dzieci jest wiele: częste infekcje, a wraz z nimi podawane antybiotyki (czasem niepotrzebnie), stres w przedszkolu i szkole, brak ruchu oraz nieodpowiednia dieta – niedoborowa, wysokoprzetworzona, z nadmiarem słodyczy. „Cukry to pożywienie dla bakterii” – powiedział na konferencji prof. Grzegorz Oracz, pediatra i gastroenterolog z Instytutu – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie „Jak my im dostarczamy takie pożywienie, to powodujemy, że mikrobiota jest zdecydowanie zaburzona i występuje przerost bakteryjny, tak częsty u dzieci z bólem brzucha”.

Jakie jest postępowanie u dziecka z czynnościowym bólem brzucha? To wprowadzenie diety lekkostrawnej, ograniczającej produkty mleczne oraz fruktozę zawartą w dżemach, miodzie i sokach owocowych. To leki odgazowujące, laktaza w przypadku nietolerancji laktozy i wybrane probiotyki o określonym spektrum działania. Probiotykiem pierwszego rzutu jest tu Lactiplantibacillus plantarum 299v (wcześniej Lactobacillus plantarum 299v). Już te ruchy zapewniają 85% szans na poprawę kliniczną, zanim wejdziemy na drogę antybiotyku.

  1. plantarum 299v – to szczep, który ma na swoim koncie 170 badań, w tym ponad 60 klinicznych. Naukowcy zajmują się nim od 30 lat, co nie znaczy, że wcześniej nie był stosowany. Społeczeństwa z różnych krajów używały go jako kulturę starterową w fermentacji produktów: oliwek, kiszonej kapusty, koreańskiego kimchi czy nigeryjskiego ogi. Na pytanie, czy kiszonkami można zastąpić probiotyk, eksperci odpowiedzieli zdecydowanym „nie” – trudno określić, co właściwie znajdziemy w produkcie fermentowanym naturalnie: czy bakteria jest jeszcze żywa czy już martwa, jaka jest dawka, czy produkt przez dłuższy czas „leżakowania” nie nabył chorobotwórczej pleśni.

Do tej pory w Polsce L. plantarum 299v był dostępny tylko w formie liofilizowanej, a więc proszku probiotycznego zamkniętego w kapsułce. We wrześniu 2022 roku trafił do aptek w formie kropli. To sprawia, że mogą stosować go nawet najmłodsi, ale i dorośli, którzy mają problem z połykaniem tabletek i kapsułek. Bezpieczeństwo jego stosowania wśród dzieci potwierdzają przeprowadzone badania oraz certyfikaty: QPS (ang. Qualified presumption of safety), GRAS (ang. Generally recognized as safe), pozytywna opinia Instytutu-Pomnik Centrum  Zdrowia Dziecka.

Na temat właściwości L. plantarum 299v wypowiedział się dr hab. n. med. Ernest Kuchar – pediatra i autor znanego podręcznika medycznego „Atlas Chorób Zakaźnych Dzieci”. Przede wszystkim podkreślił, że cechy danego szczepu są właściwe tylko dla niego i nie można ich ekstrapolować na inne bakterie. Wybierając probiotyk, powinniśmy kierować się jego pełną nazwą: rodzajem, gatunkiem i szczepem.

Sam gatunek informuje nas, że jest to jedna z najważniejszych bakterii wytwarzająca kwas mlekowy, która stanowi prekursor krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acids). SCFA są niezwykle istotne dla ochrony i zdrowia jelit. L. plantarum znany jest ze swojej żywotności, odporności na warunki panujące w przewodzie pokarmowym, a także aktywności antyoksydacyjnej.

Szczep 299v zaczął swoją „karierę naukową” od prac powiązanych z IBS. W badaniach z udziałem dorosłych zmniejszył nasilenie częstotliwości występowania bólów brzucha, wzdęć, a także regulował motorykę przewodu pokarmowego: u osób z biegunkami zmniejszał liczbę stolców, u osób z zaparciami zwiększał. Następnie podobne badania wykonano u dzieci. „Mamy dowody, że L. plantarum 299v w przewlekłych nawracających bólach brzucha działa korzystnie. (…) Dowodzi tego nawet meta-analiza, która stanowi nie jedno badanie, ale kilka badań klinicznych przemawiających na korzyść probiotyków.” – powiedział dr Kuchar.

Wchłanianie żelaza – to kolejny istotny temat poruszony podczas konferencji. Istotny z kilku powodów: 1) dzieci są grupą szczególnie narażoną na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, 2) suplementacja żelazem jest obarczona skutkami ubocznymi, w tym dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, 3) stosowanie L. plantarum 299v rozwiązuje problemy z punktu 1 i 2, poprawiając wchłanianie żelaza z pokarmów oraz łagodząc objawy żołądkowo-jelitowe, wywołane przyjmowaniem żelaza z leków i suplementów.

Każdy z tych punktów dokładnie wyjaśniła dr n. farm. Natasza Staniak, farmaceutka i autorka bloga popularno-naukowego https://nastaya.pl/: „Niedokrwistość u dzieci jest o tyle problematyczna, że dopiero w skrajnych niedoborach żelaza staje się widoczna. (…) To, co rodziców powinno już zaniepokoić, to są problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, trudności z nauką, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, senność, czyli objawy, które wcale nie będą nam się kojarzyły z niedoborem żelaza. A przecież żelazo nam jest potrzebne do syntezy hemoglobiny, bez hemoglobiny nie ma transportu tlenu do wszystkich tkanek, więc dziecko jest po prostu niedotlenione.”

Jakie są przyczyny anemii u dzieci? Przede wszystkim nieprawidłowe komponowanie posiłków, co wiąże się z wybiórczością pokarmową. Mówiąc wprost: dziecko jest niejadkiem. Do tego część dzieci nie je mięsa – czy to ze względu na wybór rodziców, czy z powodu własnej niechęci. Okres gwałtownego wzrostu dziecka, duża aktywność fizyczna i infekcje również mogą wpłynąć na niedobór żelaza. Do tego dochodzi dysbioza, czyli zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej, która – z jednej strony jest wywołana złą dietą, nadmiernym wysiłkiem i infekcjami, czyli wszystkim tym, co powoduje anemię, a z drugiej – nasila problemy z wchłanianiem żelaza poprzez np. niewłaściwe pH w jelitach.

Jest diagnoza niedokrwistości, jest lek – żelazo. Niestety lek obarczony działaniami niepożądanymi, takimi jak: wzdęcia, gazy, bóle brzucha, nudności i zaparcia. Nadmiar żelaza również prowadzi do dysbiozy, jeszcze bardziej pogłębiając problem wchłaniania. A więc mamy żelazo w przewodzie pokarmowym, który staje się nim obciążony, ale nadal nie powstaje z niego hemoglobina.

  1. plantarum 299v zwiększa biodostępność żelaza w kilku mechanizmach, m.in. redukując żelazo do formy bardziej przyswajalnej, zwiększając syntezę mucyny – śluzu, który sprawia, że komórki nabłonka (enterocyty) lepiej wychwytują żelazo, a także hamując aktywność hepcydyny. „Hepcydyna reguluje wchłanianie się żelaza. Zblokowana hepcydyna sprawi, że transporterów żelaza pojawi się dużo więcej, to wchłanianie żelaza jest wtedy bardziej efektywne.” – wytłumaczyła dr Staniak.

Na zakończenie konferencji pojawiła się istotna sprawa związana ze stosowaniem kropel ze szczepem L. plantarum 299v, a która zdziwiła nawet farmaceutów przyzwyczajonych do przechowywania probiotyków w lodówce. Kropli jednak nie należy tam wkładać. Są one osadzone w maśle shea, które pod wpływem niskiej temperatury zachowa się jak.. masło, a to oznacza, że stężeje i trudno będzie skorzystać z produktu. Przed użyciem należy probiotyk wytrząsnąć przez ok. 10-20 sekund, aby uzyskać jednorodną zawiesinę.

 

 

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close