świąteczne gotowanie z dzieckiem
Żywienie

Zdrowe Święta

Tradycyjna kolacja wigilijna to zazwyczaj dwanaście postnych, aczkolwiek obfitych potraw. Dwanaście smacznych dań, których nie potrafimy sobie tak łatwo odmówić. Co roku składamy obietnice, że w te święta nasza waga nie wzrośnie, a najczęściej kończy się tak, jak zawsze.

 

Przygotowałam dla Was prostą receptę, żeby w tym roku było inaczej. Zachowajcie umiar zarówno w jedzeniu, jak i piciu alkoholu. Unikniecie wtedy problemów z żołądkiem, wyrzutów sumienia i tych kilku kilogramów więcej. Święta Bożego Narodzenia są idealnym czasem, by przekonać naszych najmłodszych do jedzenia ryb. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki wysokiej wartości odżywczej ryby mają korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych: jod, selen, fluor, magnez, wapń. Jakie ryby powinny gościć na wigilijnym stole? Na pewno morskie, obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe np.: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, sardynki. Z ryb słodkowodnych warto spożywać pstrąga, który żyje tylko w czystych wodach i jest bardzo delikatny w smaku.

Podpowiem Wam jeszcze, co możecie zrobić, żeby wasze potrawy były mniej tuczące, a nadal tak samo dobrze smakowały.
• Przede wszystkim zamieńcie zwykły majonez na ten w wersji „light”, albo jogurt naturalny. Możecie też wymieszać majonez z jogurtem.
• Wybierzcie pieczywo pełnoziarniste. Jest w nim dużo błonnika, który przyspiesza trawienie.
• Do zupy dodajcie śmietanę niskoprocentową lub zamieńcie ją na jogurt naturalny.
• Spróbujcie przyrządzić ryby i mięsa w postaci gotowanej.
• Zamiast ciast z dużą ilością cukru warto przerzucić się na bakalie i owoce. Możecie mi uwierzyć, że łatwo zadomowią się na waszym stole.
• Do potraw dodajcie zioła wspomagające trawienie, takie jak: imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek, lubczyk, tymianek, koper, mięta, szałwia, cząber, jałowiec, kminek i cynamon.
• Unikajcie przypraw oraz dodatków, które mają działanie pobudzające apetyt, takich jak: pieprz, papryczka, musztarda czy chrzan.

Mimo szczerych chęci bywa tak, że się przejadamy w święta. Jeśli tak już się stanie, to najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tą sytuacją jest ruch na świeżym powietrzu.

W zwalczeniu niestrawności pomoże nam również mięta pieprzowa, rumianek pospolity mniszek lekarski oraz dziurawiec zwyczajny. Można z nich zrobić napar, dzięki któremu powinien ustąpić ból.

Jeszcze kilka zaleceń przed świąteczną kolacją: przed posiłkiem najlepiej wypić z dzieckiem szklankę wody niegazowanej. Wypełni żołądek, zmniejszy apetyt i poprawi trawienie. A podczas jedzenia pamiętajmy o zachowaniu umiaru.

Jeśli chcemy spróbować każdej potrawy, róbmy to w małych porcjach. Jedzmy powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs, wówczas organizm szybciej się nasyci. Dorośli niech unikają nadmiaru alkoholu.
Nie zaszkodzi przysłowiowa lampka czerwonego wina, wręcz przeciwnie, poprawi trawienie. A po kolacji koniecznie wybierzcie się całą rodziną na spacer.

 

Olga Kempska Dzadzu
Olga Kempska
specjalista ds. żywienia
olgakempska@gmail.com

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close