zdrowe przekąski dla dziecka
Żywienie

Zdrowe przekąski

Wasze dziecko poczuje głód między posiłkami, dobrze jest dać mu smaczną przekąskę. Najlepszymi są te, które zapewnią dodatkową energię i składniki odżywcze, a przy tym są naturalne. Warto zdrowe nawyki żywieniowe wprowadzać od najmłodszych lat. Smaki, które dziecko zapamięta teraz, pozostaną na długie lata.

Największym grzechem rodziców jest podawanie dzieciom produktów wysoko przetworzonych, jak fast food, chipsy, napoje gazowane, nienaturalne soki z dużą ilością cukru. Te grzechy mogą prowadzić w przyszłości do otyłości i chorób serca. Powinniśmy niezdrowe „smakołyki” zamienić na wartościowe przekąski.

Przekąski prosto z ogrodu
Każdy z nas chyba wie, że warzywa i owoce są źródłem wielu witamin. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennych posiłkach naszych pociech. Są słodkie i smaczne, co sprawia, że mogą zastąpić słodycze. Aby dzieciaki sięgały po nie z większą ochotą, wystarczy podawać je na różne sposoby. Dobrą metodą może okazać się przygotowanie świeżych owoców w galaretce lub z naturalnym jogurtem. Miejmy więc zatem zawsze owoce pod ręką 🙂 Jeśli jednak nie mamy świeżych owoców, starszym dzieciom zaproponujmy owoce suszone. Przed kupnem czy podaniem sprawdźmy na etykiecie, czy nie ma w nich dodatkowych składników (np. cukru). Naturalne zachowują wiele składników odżywczych.

Pieczone ziemniaki
Są alternatywą dla niezdrowych frytek. Zawierają witaminę B6 i kwas foliowy, a przy tym są pyszną przekąską dla dzieci w każdym wieku. Można je podawać same lub np. z ziołowym lub jogurtowy deepem.

Wafelki ryżowe
Małe, okrągłe wafelki ryżowe można podawać nawet niemowlakom. Ich chropowata powierzchnia doskonale masuje dziąsła, dlatego są odpowiednie zwłaszcza dla ząbkujących maluchów. Starszym dzieciom mogą smakować wafle z czekoladą, która dodatkowo dostarczy im magnez i żelazo. Tego typu łakocie stanowią idealną propozycję na zdrowy i słodki podwieczorek. Ważne, by wafle nie miały w sobie dużej ilości cukru.

Pełne ziarna zbóż
Produkty zbożowe leżą u podstawy piramidy żywieniowej. Są doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na przemianę materii i zapewnia uczucie sytości. Pamiętajmy, że dzieci uwielbiają chrupiące przekąski, dlatego warto z tego skorzystać, podając im np. chrupki zbożowe. Chrupki można zmieszać z jogurtem i owocami, jak również z orzechami, rodzynkami czy żurawiną, to wzbogaci ich smak.

Owocowo-warzywne i mleczne koktajle
Dzieci kochają koktajle. Korzystajmy zatem z sezonowych owoców i warzyw, nie bójmy się miksować ze sobą różnych smaków. Przekąska mleczno-owocowa zawiera dużo białka, wapnia (budulec kości) i błonnika oraz stanowi doskonałe orzeźwienie w upalne dni. Owoce można również zmieszać z jogurtem lub po prostu z wodą.

Propozycja koktajlu:
• natka pietruszki
• jabłko
• cytryna
• banan i pomarańcza

Popcorn
Wbrew pozorom popcorn zaliczany jest do jednych ze zdrowszych przekąsek, zalecanych przez dietetyków. Zawiera błonnik, który pomaga regulować pracę jelit. Zdecydowanie powinniśmy jednak zrezygnować z gotowego produktu z dodatkiem masła lub soli. Dużo zdrowsze dla dzieci będą ziarenka, które razem będziecie mogli uprażyć na patelni lub w specjalnych maszynach. Dodajmy do popcornu np. cynamon – nie bójcie nie eksperymentować.

 

Drogi Rodzicu, pamiętaj, że u dzieci po pierwszym roku życia rozpoczyna się okres kształtowania nawyków żywieniowych. W tym okresie zadbajmy o prawidłowe wzorce dla naszych maluchów. Dzieci, zwłaszcza między pierwszym a trzecim rokiem życia, powinny zjadać od trzech do pięciu posiłków dziennie. Oznacza to, że w ich diecie, oprócz podstawowych dań, jest jeszcze miejsce na przekąski. Dla rosnącego malucha niezwykle istotna jest regularność przyjmowania pokarmu, dlatego starajmy się zachowywać w miarę równe odstępy pomiędzy podawaniem posiłków.

Nie zapominajmy, że przekąski nie powinny zastępować głównych posiłków. Dlatego najlepszym momentem na ich podanie jest podwieczorek lub drugie śniadanie, które idealnie uzupełni codzienne menu. Pamiętajmy, żeby zawsze stawiać na jakość, a nie na ilość.

 

Olga Kempska Dzadzu
Olga Kempska
specjalista ds. żywienia
olgakempska@gmail.com

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close