
Wspólne gotowanie: wiosenne przepisy do zrobienia z dzieckiem
Wiosna to idealny czas, by zaprosić dzieci do kuchni. Świeże warzywa, owoce i zioła pobudzają apetyt i ciekawość. A gotowanie razem to nie tylko zabawa – to nauka samodzielności, współpracy i zdrowych nawyków.
Co warto pamiętać?
-
Wybieraj proste przepisy z krótką listą składników.
-
Pozwól dziecku realnie uczestniczyć: mieszać, ugniatać, dekorować.
-
Nie przejmuj się bałaganem – to część procesu!
3 łatwe i wiosenne przepisy dla małych kucharzy
1. Kolorowe kanapki z warzywami
Składniki:
-
Pieczywo pełnoziarniste
-
Twarożek lub hummus
-
Ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, szczypiorek
-
Ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, oregano)
Zadania dla dziecka:
-
Smarowanie pieczywa
-
Układanie warzyw w śmieszne wzory (np. buźki, kwiatki)
-
Posypywanie przyprawami
2. Jogurtowe lody truskawkowe
Składniki:
-
Naturalny jogurt
-
Świeże lub mrożone truskawki
-
Odrobina miodu
Przygotowanie:
-
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
-
Przełóż do foremek na lody i włóż do zamrażarki.
Zadania dla dziecka:
-
Wsypywanie truskawek
-
Mieszanie masy
-
Nalewanie jogurtu do foremek
3. Wiosenna sałatka z makaronem
Składniki:
-
Makaron (np. kokardki)
-
Groszek cukrowy
-
Kukurydza
-
Papryka
-
Sos jogurtowo-cytrynowy
Przygotowanie:
-
Ugotuj makaron i schłódź.
-
Pokrój warzywa (lub daj dziecku do spróbowania rwania groszku na kawałki).
-
Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem.
Zadania dla dziecka:
-
Dodawanie składników do miski
-
Mieszanie sałatki
-
Doprawianie do smaku
Dlaczego warto?
Wspólne gotowanie uczy dziecko odpowiedzialności, planowania i… cierpliwości. Wzmacnia też poczucie własnej wartości – w końcu zrobiło coś „dorosłego”! A smak własnoręcznie przygotowanego jedzenia zawsze jest lepszy.
Zobacz również

Niedobór witamin u dziecka
2 stycznia, 2021
Jesienne przewianie, czyli ból ucha u dziecka
12 listopada, 2020