witamina D dla dziecka
Zdrowie

Witamina D Klucz do mocnych kości

Witamina D to niezbędny element w procesie wchłaniania wapnia, który jest budulcem naszych kości. To dzięki mocnym i zdrowym kościom możemy jako dzieci biegać, bawić się, jako dorośli pracować i uprawiać rozmaite sporty, a jako seniorzy cieszyć się sprawnością, bez ryzyka złamań.

Większość z nas wie, że wapń jest istotny w procesie budowania mocnych kości – to on jest głównym składnikiem mineralnym naszego ciała, znajduje się w kościach i zębach, którym nadaje twardość. Cały proces budowania kości wspiera witamina D, która pełni kluczową rolę w metabolizmie wapnia i fosforu. Jest zatem niezbędna do prawidłowego rozwoju kośćca oraz pełni wiele ważnych fizjologicznych funkcji w naszym organizmie (1). Wpływa także na odporność, ma znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym – zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoimmunologiczne, metaboliczne, a nawet choroby nowotworowe.

Witamina D – szczególnie ważna w diecie dzieci
Zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci powyżej pierwszego roku życia wynosi 400–1000 IU w zależności od masy ciała. Dostarczenie takich ilości witaminy D nie jest jednak łatwe. W wielu krajach europejskich, także w Polsce, niedobór witaminy D jest powszechny (2). Uważa się, że przeszło 90% dorosłych Polaków ma niedostateczne wysycenie organizmu tą witaminą (3), a aż 98% polskich czterolatków ma jej niedobory w diecie (4). Niedobór witaminy D skutkuje zmniejszeniem wchłaniania wapnia o ponad 50% (5). Zbyt niskie spożycie wapnia u dzieci prowadzi do osłabionego wzrostu kości. Tymczasem badania wśród polskich czterolatków pokazują, że niedobory wapnia w diecie dotyczą 50% dzieci. U dzieci niedobór zarówno wapnia jak i witaminy D może przyczyniać się do problemów związanych z układem kostnym.

Witamina D poszukiwana!
Witaminę D możemy dostarczyć organizmowi na kilka sposobów. W okresie letnim powstaje w naszej skórze pod wpływem słońca. Niestety, coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, a w obawie przed chorobami skóry korzystamy z kremów z filtrami UV i tym samym blokujemy mechanizm wytwarzania witaminy D. Dlatego warto zadbać o to, by w diecie dziecka znalazły się produkty, które zawierają tę witaminę. Niestety ich lista nie jest długa: witaminę D znajdziemy głównie w tłustych rybach, np. w węgorzu, śledziu, pstrągu (6), w tranie, czyli tłuszczu z wątroby niektórych ryb. Mniejsze ilości znajdziemy w jajach oraz produktach, do których specjalnie dodano witaminę D (7). Należą do nich m.in. produkty mleczne, które zawierają także wapń. Większość z nas nie spożywa wystarczająco dużo produktów bogatych w witaminę D, co sprawia, że jej niedobory są powszechne. Właśnie dlatego należy ją również suplementować, czyli dostarczać poza dietą (8). Dzieci powyżej pierwszego roku życia powinny suplementować witaminę D w ilości 600–1000 IU dziennie w zależności od masy ciała, w miesiącach od września do kwietnia oraz przez cały rok, przy niewystarczającym nasłonecznieniu w okresie lata9. Nie zapominajmy jednak, by dostarczać dzieciom również odpowiednią ilość wapnia. Właśnie połączenie witaminy D i wapnia wspomaga prawidłowy rozwój kości u dzieci.

 

Karolina Jaworska
Dietetyk

 

1 Gajewska D. Podstawy Żywienia i Dietoterapia. Elsevier, 11th edition, 2010, 114-115.
2 Witamina D –źródła i wpływ na zdrowie, Wszechnica Żywieniowa, dr inż. Elżbieta Wierzbicka, Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa, 17 czerwca 2015 r.
3 Płudowski P. i wsp. Ocena stanu zaopatrzenia w witaminę D w populacji osób dorosłych w Polsce, Standardy medyczne/Pediatria, 2014, T.11, 609-617.
4 Gajewska D. Podstawy Żywienia i Dietoterapia. Elsevier, 11th edition, 2010, 114- 115.
5 Jasik A. i wsp., Postępy Nauk Med. 2008, 1, 8-13.Renc P. Album produktów wzbogaconych w witaminę D i wapń, Katedra Żywienia Człowieka, 2014.
6 Renc P. Album produktów wzbogaconych w witaminę D i wapń, Katedra Żywienia Człowieka, 2014.
7 Witamina D – źródła i wpływ na zdrowie, Wszechnica Żywieniowa, dr inż. Elżbieta Wierzbicka, Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa, 17 czerwca 2015 r.
8 Szajewska H. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria, 2014, T.11, 321-334

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close