olej rzepakowy w diecie dziecka
Zdrowie,  Żywienie

Olej rzepakowy w kuchni pierwszaka

Czy wiesz dzięki jakiemu składnikowi odżywczemu mózg Twojego dziecka, jego układ nerwowy oraz odporność mają szansę prawidłowo się rozwijać? Nie często możemy usłyszeć o nim w telewizji, czy przeczytać w artykułach. Mowa o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, w niektórych publikacjach ukrytych pod tajemniczym skrótem NNKT. Być może zdążyłaś/zdążyłeś już sobie zadać pytanie o to, jak w odpowiedni sposób dostarczyć niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe do organizmu Twojego dziecka?

Czy tłuszcz może być zdrowy?

Czy zdarzyło Ci się kiedyś natknąć na informację, że każdy tłuszcz jest zły i należy unikać go w diecie? Nie jest to prawdą, czas zmierzyć się z tym mitem. Istnieje grupa tłuszczy korzystnych, a nawet niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tłuszcze są jednym z podstawowych składników odżywczych, jakich każde dziecko potrzebuje w swojej diecie, ponieważ pełnią one w jego organizmie szereg funkcji. Są one materiałem budulcowym błon komórkowych oraz magazynującym energię na zapas. Tłuszcze są także niezbędne do dostarczenia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza oraz do przyswojenia witamin z grup A, D, E i K.  Odpowiednie pokrycie zapotrzebowania na tłuszcz w diecie dziecka wpływa również na procesy wzrastania. Pierwszak potrzebuje mniej tłuszczy w diecie, niż jego kolega w przedszkolu, jednak nadal to tłuszcze powinny stanowić ponad 30% kalorii, które przyjmuje pożywieniem w ciągu dnia. Smakoszy zainteresuje pewnie fakt, że tłuszcz jest również jednym z nośników smaku w pożywieniu, co może okazać się bardzo istotne w komponowaniu prawidłowej i smacznej diety dziecka.

Czy każdy tłuszcz w diecie dziecka jest zdrowy?

Tak jak w przypadku wielu produktów, tak samo, jeżeli chodzi o tłuszcz, o jego jakości zdrowotnej decyduje skład. Tłuszcz zbudowany jest z kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Podstawowym rodzajem kwasów tłuszczowych dostarczanych dziecku, powinny być kwasy tłuszczowe nienasycone, natomiast unikać powinniśmy kwasów tłuszczowych nasyconych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne w diecie dziecka, ponieważ:

– umożliwiają prawidłowy rozwój układu nerwowego,

– wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,

– wspierają układ odpornościowy oraz posiadają właściwości przeciwzapalne.

Źródło cennych kwasów tłuszczowych w diecie dziecka

Źródłem wartym polecenia jest olej rzepakowy, który z powodzeniem możemy stosować w codziennej diecie dziecka. Zgodnie z zaleceniami ekspertów możemy bez obaw podawać go jako dodatek do posiłków naszego malucha, już nawet w momencie rozszerzania diety. Olej rzepakowy z powodzeniem możemy stosować jako dodatek do kaszek, zup, sałatek, warzyw. Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku, wpłynie to na smakowitość potraw oraz na lepsze przyswajanie prowitaminy A oraz witaminy K, które zawarte są w warzywach. Jeśli nasze dziecko nie jest przyzwyczajone do smaku oleju, na początek powinniśmy wybierać taki, który jest neutralny w smaku oraz zapachu. Taki właśnie jest olej rzepakowy, który nie posiada w smaku goryczki w przeciwieństwie do, chociażby oliwy z oliwek.

W diecie dzieci w wieku szkolnym powinniśmy unikać zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są tłuszcze zwierzęce, dlatego to głównie oleje roślinne, powinny stanowić składnik ich pożywienia. Odpowiednią dawką tłuszczów będą około dwie łyżki dziennie oleju rzepakowego dodanego do różnych potraw.

Dlaczego olej rzepakowy jest polecany?

Olej rzepakowy jest szczególnie dobrym wyborem, ponieważ zawiera kwas alfa-linolenowy, co czyni go cennym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dziecka, a występują tylko w nielicznych produktach. Innym bogatym w omega-3 produktem są ryby – nie zawsze jednak są one lubiane przez dzieci.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że inny popularny w naszym kraju tłuszcz roślinny – oliwa z oliwek, zawiera dziesięć razy mniej kwasów omega-3 niż olej rzepakowy. Ma ona także mniej korzystny stosunek omega-3 do omega-6, co może dodatkowo utrudniać ważną konwersję kwasu alfa-linolenowego do EPA i DHA w organizmie.

Ważna zaletą oleju rzepakowego w kontekście żywienia dzieci jest jego naturalny smak – jego dodatek nie będzie zmieniał smaku potraw, co zdarza się w przypadku oliwy z oliwek czy innych tłuszczów. Czyni to olej rzepakowy produktem bardzo uniwersalnym o istotnych właściwościach zdrowotnych. Czy znalazł już miejsce w Twojej kuchni? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na to, jak wykorzystać olej rzepakowy w daniach dzieci.

 

Inspiracje, jak wykorzystać olej rzepakowy w daniach naszych dzieci 

 

  1. Krem z dyni

Będziesz potrzebować:

– dyni,

– bulionu warzywnego lub mięsnego,

– imbiru oraz czosnku (jeśli Twoje dziecko nie lubi tego typu smaków, możesz pominąć składniki),

– pestek dyni,

– oleju rzepakowego,

– jogurtu naturalnego,

– grzanek,

– soli i pieprzu.

Sposób przyrządzenia:

  1. Dynię obierz, pokrój w większe kawałki i posyp solą. Piecz ją w piekarniku do miękkości w temperaturze 180-200°C. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją na gładką masę.
  2. Tak powstałe purée dyniowe połącz z bulionem. W zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać, możesz dodać mniej lub więcej płynu.
  3. Dodaj imbir, czosnek, sól oraz pieprz.
  4. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  5. Gotową zupę podaj z grzankami, uprażonymi pestkami, kleksem jogurtu naturalnego oraz delikatnie polaną olejem rzepakowym.
  6. Jeśli Twoje dziecko nie lubi któregoś z dodatków, możesz je pominąć lub położyć je na osobnych talerzykach i pozwolić dziecku samemu dodać do swojej zupy to, co lubi. Jednak nie rezygnuj z dodatku oleju rzepakowego, który możesz wymieszać z zupą po ugotowaniu.

 

  1. Kolorowy twarożek

Będziesz potrzebować:

– twarogu,

– jogurtu naturalnego,

– soli i pieprzu,

– oleju rzepakowego,

– dodatków, którymi są ulubione warzywa Twojego dziecka.

  1. Twaróg połącz z jogurtem naturalnym do uzyskania ulubionej konsystencji. Dodaj niepełną łyżkę oleju rzepakowego.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Ulubione warzywa możesz połączyć z twarogiem lub zaserwować obok jako dodatek.

 

  1. Zielony koktajl

Będziesz potrzebować:

– 1 jabłko,

– 1 bardzo dojrzały banan,

– 2 duże garści szpinaku,

– 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego,

– woda – do pożądanej konsystencji,

– opcjonalnie sok z cytryny do smaku.

  1. Za pomocą blendera zmiksuj jabłko, banana oraz szpinak.
  2. Dodaj olej rzepakowy i trochę soku z cytryny.
  3. Jeśli koktajl jest za gęsty, możesz dodać do niego wody.

 

Konsultacja i patronat merytoryczny:

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close