Jedz – na zdrowie!
Nasze organizmy funkcjonują zgodnie z naturą, dostosowując się do pór roku. Gdy nadchodzi jesień warto zadbać o zwiększenie odporności i jeść dostępne najlepsze sezonowe produkty. Dieta bogata w produkty sezonowe będzie nam dobrze służyć, rozgrzeje i wzmocni dużą ilością energii, zmniejszy podatność organizmu na choroby. Będziemy ZDROWSI! Nie zapominajmy też o naszych najmłodszych. Zawsze powinniśmy pilnować, by dzieci spożywały posiłki regularnie, a jesienią szczególnie zwracajmy uwagę na to, by były one ciepłe.
Kasze bardzo nas lubią
Najzdrowsze z kasz to jaglana i gryczana, ale nie powinniśmy omijać też kaszy jęczmiennej.
Ważne jest, aby jadać kasze o najgrubszych ziarnach. Znajdujące się w nich witaminy, zwłaszcza z grupy B, ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina PP, która ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych zapobiega anemii i poprawia stan skóry. Kasze zawierają także dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Dostarczają energii na bardzo długi czas aktywności.
Warzywa strączkowe
Fasola, soczewica, groch czy cieciorka – podając je z innymi warzywami i dodatkiem wyżej wymienionej kaszy, dostarczymy organizmowi dużo białka, tłuszczów i węglowodanów.
Warzywa strączkowe są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B.
Kiełki soczewicy oraz fasoli mung są dobrym źródłem witaminy C, są łatwiej trawione niż suszone ziarna, a jednocześnie dostarczają naprawdę sporo energii, której zwłaszcza jesienią potrzebujemy do ogrzania organizmu. Najlepiej sprawdzają się jako składnik zup lub dodatek do drugiego dania.
Zdrowe korzenie
Najwartościowsze z tej grupy warzyw to: marchewka, burak, seler i pietruszka. Zawierają sporo witaminy C (seler, pietruszka, burak), witamin z grupy B (seler, burak), a marchewka – prowitaminy A. Są także niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. W zimowej czy jesiennej diecie są ważnym elementem wzmacniającym odporność dorosłego oraz dziecka.
Kwaśna minka
Bogactwem kwaszonych warzyw, takich jak kapusta czy ogórki jest głównie witamina C, a w przypadku kapusty – witaminy z grupy B (B6 i B12) oraz K, a także potas, wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki – oprócz witaminy C – zawierają spore ilości magnezu, potasu, a nawet betakaroten. Kiszonki regulują florę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt. Są źródłem tzw. dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają odporność. Bakterie są idealną bronią w walce z wszelkimi grzybicami, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają w trawieniu i eliminowaniu toksycznych składników jedzenia.
Coś na posypkę
Zielona natka i korzeń pietruszki są nieocenionym źródłem witaminy C, jak również innych witamin, takich jak: A, PP, kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Koperek – oprócz witaminy C – zawiera witaminy z grupy B oraz PP. Zawarty w nim olejek eteryczny wpływa na poprawę trawienia oraz prawidłowe przyswajanie składników pożywienia. Dodawajmy go do zup, drugich dań, sałatek czy kanapek.
Na dobranoc
Pod wieczór, by rozgrzać organizm dziecka przed snem i jednocześnie pomóc w zaśnięciu, możemy przygotować kakao z mlekiem. Może to być mleko krowie, a dla dzieci z nietolerancją krowiego białka mleko modyfikowane. W obydwu występują witaminy C, A i D, które są idealnym sposobem na wzmocnienie kości i dobre funkcjonowanie układu odpornościowego, a także na uśmiech naszego dziecka, bo przecież ciepłe kakao lubi chyba każda z naszych pociech.