Co powinno jeść dziecko w czasie choroby?
Dieta w trakcie choroby jest bardzo istotnym elementem wspomagającym leczenie. Także sama w sobie może być lekarstwem. Nie od dziś wiadomo, że zdrowy brzuszek to lepsza odporność.
Kiedy dzieci są przeziębione, gdy męczy je gorączka i nie mają apetytu, nie należy zmuszać ich do jedzenia i trzeba unikać zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Kilka łyżek kleiku z ryżu na obiad to wybór lepszy niż mielone mięso lub kotlet schabowy. Proste potrawy wspierają organizm w powrocie do zdrowia. Porcje powinny być mniejsze, a dania lekkostrawne. Dieta ma wspomagać pracę jelit, a nie obciążać je produktami fermentującymi, tłustymi i wysoko glutenowymi.
Nie wolno natomiast zapomnieć w trakcie choroby o wypijaniu dużej ilości płynów, najlepiej wody lub herbaty. Trzeba jednak uważać, aby dziecku mającemu wysoką gorączkę nie podawać napojów zawierających rozgrzewające przyprawy, takie jak: suszony imbir, cynamon czy czosnek.
Substancje wspomagające proces leczenia w chorobie
• Cynk – jest niezbędny dla każdej komórki, reguluje pracę ponad 300 enzymów, odmładza system immunologiczny i zwiększa jego potencjał.
• Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem, zwiększa odporność, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
• Witamina A – zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej skóry oraz błon śluzowych, współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową, dzięki czemu zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, utrzymując w sprawności grasicę, w której dojrzewają limfocyty T oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek.
• Witamina B6 – odpowiada za stan błon śluzowych gardła i języka – pierwszych wrót kontaktu z drobnoustrojami. Jej niedobory objawiają się podatnością na infekcje.
• Magnez – wspiera tworzenie komórek, z których powstają przeciwciała.
• Witamina E – wzmacnia system obronny.
• Sulfidy – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki (znajdziemy je w cebuli i czosnku).
• Kwas sorbitanowy – tłumi silne napady kaszlowe (występuje w jarzębinie).
• Kwasy fenolowe – skutecznie hamują namnażanie bakterii oraz wirusów (występują w żurawinie oraz czarnej jagodzie).
Produkty polecane w chorobie
• Dynia – idealne warzywo na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Jest lekkostrawna, zawiera mało tłuszczu i białka, przez co nie obciąża układu pokarmowego. Do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła. Pestki są bogate w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie antypasożytnicze, przez co pośrednio wpływają korzystnie na przyswajanie substancji odżywczych przez jelita.
• Marchewka – choć jest warzywem bardzo pospolitym, jej zalet nie sposób przecenić. Działa antagonistycznie na bakterie gnilne, zmniejszające przyswajalność jelit, łagodzi kaszel, a także pomaga walczyć z biegunką. Marchewka – tak jak dynia – jest bogata w karoten.
• Kasza jaglana – bezglutenowa, lekkostrawna, bardzo ceniona, o delikatnym smaku, zawiera jednocześnie wysokowartościowe białko. Ma działanie osuszające – jest pomocna przy leczeniu silnego kataru. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm. Pomocna przy leczeniu biegunki.
• Owies – długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.
• Ryż pełnoziarnisty – bogaty w witaminy grupy B, działa kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn, jest również bardzo pomocny przy leczeniu biegunek.
• Cebula – w tradycji naszego kraju od zawsze wykorzystywana była przy leczeniu przeziębienia. Oprócz sulfonidów zawiera dużo witaminy C. Łagodzi nieżyt nosa, działa napotnie, a gotowana sprzyja leczeniu kaszlu.
• Czosnek – zawarta w nim allicyna działa zabójczo na drobnoustroje chorobotwórcze, a inulina regeneruje florę bakteryjną jelit.
• Ziemniaki – bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem potasu i sodu – te minerały korzystnie wpływają na równowagę elektrolitów, szczególnie podczas gorączki.
• Sok z dzikiej róży – owoce dzikiej róży zawierają średnio 17 razy więcej witaminy C niż cytryna. Sok mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją. Zmielone suszone owoce mają działanie przeciwzapalne. Dzika róża jest naszym naturalnym, rodzimym skarbem.
• Miód lipowy, gryczany – oba bardzo dobrze sprawdzają się przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także w przypadku gorączki i kaszlu.
• Przyprawy wspierające organizm w walce z przeziębieniem to: kurkuma, imbir świeży i suszony, cynamon, kardamon, goździki, czosnek świeży, anyż, kozieradka.
• Zioła: tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, hyzop.
Jeśli będziemy stosować się do wymienionych wskazówek, łatwiej przetrwamy okres przeziębień i chorób naszych małych pociech 🙂