Boże narodzenie w kuchni z dzieckiem
Żywienie

święta od kuchni

Zbliża się najbardziej magiczny okres w roku – święta Bożego Narodzenia. Warto spędzić ten czas razem z dzieckiem, a wcześniej zaangażować je w świąteczne przygotowania. Szczególnie ważną rolę odgrywa wspólne przyrządzanie potraw. To nie tylko rozwija kreatywność i angażuje zmysły, ale także pozwala się świetnie bawić!

Jak przygotować się do wspólnego gotowania z dzieckiem?

Przede wszystkim zadbaj o bezpieczeństwo dziecka w kuchni. Schowaj ostre narzędzia oraz przedmioty. Zrób specjalny kącik dla dziecka, dzięki temu poczuje, że to jego miejsce i szybko się w nim odnajdzie. Na początek zacznijcie od prostych, nieskomplikowanych czynności, niech dziecko oswoi się z kuchnią. Stopniowo zwiększaj poziom trudności wykonywanych zadań. Rzucenie na głęboką wodę, może sprawić, że dziecko szybko się zrazi i nie będzie chciało więcej do tego wracać. Nie zostawiaj dziecka samego z przydzielonym zadaniem. Pomagaj mu, podpowiadaj i wspieraj. Niech czuje, że może na ciebie liczyć. Jak najczęściej chwal dziecko za to, co zrobiło. Swoją pochwałą nie tylko sprawisz mu ogromną radość, ale także spowodujesz, że poczuje się ważne i docenione. Dzięki zastosowaniu nagrody w postaci pochwały, jego mózg skojarzy wykonaną wcześniej czynność z czymś przyjemnym i będzie chciało do tego wracać.

Jakie potrawy możecie przygotowywać wspólnie?

Jest bardzo wiele czynności, które możesz wykonywać razem z dzieckiem, na przykład: wsypywanie mąki, ugniatanie i mieszanie ciasta, przygotowywanie ciasteczek, wycinanie i lepienie pierogów, dodawanie rodzynków do sernika, umieszczanie bakalii w maku, czy też dekorowanie ciast i ciasteczek. Nie zapominajmy o najmilszym momencie – kosztowaniu tego, co razem zrobiliście! Najlepiej zróbcie to całą rodziną. Poza samym gotowaniem warto zachęcić dziecko do wspólnego nakrywania wigilijnego stołu, dzięki temu poczuje niezwykły, świąteczny klimat. Pamiętaj jednak, że to tylko kilka przykładów, wszystko zależy od twojej kreatywności!

Korzyści ze wspólnego gotowania

Dzieci uczą się przez obserwację i naśladują zachowanie otoczenia. Dlatego, gotując razem z pociechą dajesz jej ogromną szansę na poznanie nowych czynności, zachowań i innych ważnych rzeczy.

  • Integrujesz się z dzieckiem i wzmacniasz waszą więź;
  • Uczysz dziecko współpracy i działania w grupie;
  • Uczysz dziecko samodzielności, odpowiedzialności i kreatywności;
  • Możesz edukować dziecko i dawać liczne wskazówki, nie tylko dotyczące samego gotowania. To doskonała szansa na opowiadanie mu o poszczególnych składnikach i o ich roli w naszym życiu (np. owoce – źródło witamin, wzmacniają odporność, chronią nas przed chorobami);
  • Wzbudzasz w nim zainteresowanie i poszerzasz horyzonty;
  • Pobudzasz jego zmysły (węch, słuch, smak, zapach i dotyk). Dziecko może obserwować, dotykać, kosztować, wąchać i nadsłuchiwać – to pomaga rozwijać jego motorykę.

Poniżej znajdziesz dwa smakowite, świąteczne przepisy na chrupiące cynamonowe ciasteczka z pomarańczą i aromatyczne waniliowe kakao. To idealne kompozycje świątecznych smaków, które możecie przygotować wspólnie. Do dzieła!

 

Chrupiące cynamonowe ciasteczka z pomarańczą

Czas przygotowania: 30 minut

1 ciasteczko to 72 kcal

Składniki (20 sztuk):

  • Mąka orkiszowa – 17 łyżek (250 g)
  • Jajko – 2 sztuki (112 g)
  • Mleczko kokosowe – 4 łyżki (80 g)
  • Skórka z pomarańczy – 2 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki (30 g)
  • Miód – 1 łyżka (24 g)
  • Cynamon – ½ łyżeczki (3 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (3 g)

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wsypcie mąkę oraz proszek do pieczenia.
  2. W pojemniku delikatnie ubijcie jajka i przełóżcie je do mąki.
  3. Do powstałej masy dodajcie kolejno: miód, mleczko kokosowe, olej rzepakowy i cynamon. Dokładnie połączcie składniki i ugniećcie ciasto rękami.
  4. Ciasto umieśćcie w lodówce na około 30 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkujcie je na grubość około 4 mm i wytnijcie dowolne formy (szczególnie polecam kształty świąteczne: gwiazdki, choinki, prezenty, renifery – będą stanowiły doskonały świąteczny akcent).
  6. Gotowe ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut w temperaturze 180 C.

 

 

Aromatyczne kakao waniliowe

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja to około 164 kcal

Składniki (1 porcja)

Mleko – 4/5 szklanki (200 g)

Woda – 1/5 szklanki (50 g)

Miód – 1 łyżeczka (12 g)

Kakao prawdziwe (proszek) – 1 łyżeczka (5 g)

Laska wanilii – 1 sztuka (1 g)

Cynamon – szczypta (1 g)

Przygotowanie:

  1. Mleko umieśćcie w garnku.
  2. Z laski wanilii wyskrobcie nasionka i wrzućcie je do mleka razem z pustą laską.
  3. Zagotujcie mleko.
  4. Do ulubionego kubeczka wsypcie kakao i zalejcie je gorącą wodą. Dokładnie zamieszajcie, aż do dokładnego rozpuszczenia.
  5. Kakao zalejcie ugotowanym mlekiem.
  6. Do lekko przestudzonego kakao dodajcie miód i wymieszajcie łyżeczką.
  7. Przed podaniem posypcie napój cynamonem.

 

 

Tobi

Marzena Żurek
Marzena Żurek
Doradca i edukator żywieniowy, pedagog, specjalista ds. psychodietetyki, dyplomowany coach zdrowia i
żywienia, promotorka zdrowego stylu życia. Ma dużą praktykę w dziedzinie reedukacji żywieniowej.
Autorka m.in. książki dla dzieci „Żywieniowe przygody Tobiego, kotka psotliwego”, w której za pomocą
zabawnych rymowanek zachęca do zdrowego odżywiania i wspólnego przygotowywania posiłków razem
z rodzicami. Publikacja ta pełna jest smacznych przepisów, które na pewno przypadną do gustu
niejednemu niejadkowi. Książka do nabycia pod linkiem www.przygodytobiego.pl

 

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close