Mleko w diecie dziecka
Prawidłowe żywienie dziecka jest kluczowe do tego, aby właściwie się rozwijało. Istotne będzie dostarczenie organizmowi wszystkich składników odżywczych, co wymaga dobrze zbilansowanej diety. Jedną z grup żywieniowych, która ma duże znaczenie w przypadku dzieci, jest nabiał. Produkty powstałe na bazie mleka zawierają mnóstwo witamin, minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych. Pierwszym źródłem jedzenia dla człowieka jest pokarm matki, czyli właśnie mleko. Uznaje się je za najbardziej wartościowe, bo dzięki niemu dziecko szybko się rozwija i buduje odporność. W starszym wieku zaleca się wobec tego sięgać po produkty mleczne.
Dlaczego mleko jest wartościowym produktem? Co się w nim znajduje?
Mleko ma postać białego płynu, na który składa się przede wszystkim woda. Jest też sporo laktozy, czyli cukru mlecznego, białka i tłuszczu. W mleku znajdują się również składniki mineralne i witaminy. Zdecydowaną większość tłuszczu w mleku stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Oczywiście w sprzedaży znajdują się także produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, co może być wskazane w przypadku dzieci borykających się z otyłością i nadwagą. Zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko powinno wypijać pełnotłuste mleko ze względu na to, że obfituje ono w witaminy A, D, E i K. Są one niezwykle istotne, ale przyswajają się w organizmie wyłącznie w obecności tłuszczu.
Mleko i produkty mleczne są także istotnym źródłem białka, które pełni funkcję budulcową. Dzieci cały czas rosną i to bardzo szybko, dlatego konieczne jest zapewnienie im optymalnej ilości składników odżywczych, aby nie zaburzyć tego procesu. Białko mleka jest pełnowartościowe, ma wysoką wartość biologiczną. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne aminokwasy, łącznie z tymi których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczyć z zewnątrz. Obecna w mleku laktoza zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które są zamieniane na cukry. Stanowią źródło energii, usprawniają pracę mózgu. Laktoza poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. W mleku znajdują się także inne składniki mineralne i witaminy. Spożywanie produktów mlecznych pozwala dostarczyć organizmowi potasu, cynku i selenu, witamin z grupy B
Dlaczego warto podawać dziecku produkty mleczne?
Jako że mleko stanowi źródło białka i wapnia, to zaleca się podawać dziecku co najmniej trzy szklanki tego białego napoju. Oczywiście porcja nabiału może mieć także postać jogurtu naturalnego, kefiru, sera twarogowego. Dziecko potrzebuje produktów powstałych na bazie mleka po to, aby rosnąć. Stoją one na straży mocnych i zdrowych kości. Warto wiedzieć, że wraz z twardością sera rośnie zawartość wapnia. Ogromne ilości tego cennego pierwiastka znajdują się przykładowo w parmezanie. W produktach nabiałowych są obecne także probiotyki, które wzbogacają florę jelitową o dobroczynne bakterie. Mnóstwo białka dostarcza dziecku chudy twaróg, serek wiejski, mozzarella i jogurt naturalny. Niektóre dzieci mogą różnie reagować na nabiał ze względu na obecność w nim laktozy. Nie trzeba jednak z niego całkowicie rezygnować. Wystarczy sięgać po sfermentowane produkty mleczne. Będzie to świetna opcja dla dzieci mających problemy z trawieniem laktozy. Jest jej tam niewiele ze względu na to, że podczas procesu fermentacji cukier mleczny staje się pożywką dla dobroczynnych bakterii mlekowych.
Niezwykle cenne produkty fermentowane – dlaczego warto włączyć je na stałe do diety dziecka?
Najbardziej wartościowe są mleczne produkty fermentowane typu jogurt, maślanka i kefir. Znajdują się w nich żywe kultury bakterii, a każde dziecko potrzebuje ich do tego, aby nie doszło do dysbiozy jelitowej. Silny mikrobiom stoi na straży sprawnego układu odpornościowego, co przekłada się na mniejszą podatność na infekcje. Każda antybiotykoterapia sprawia, że flora bakteryjna zostaje zubożona o cenne bakterie, dlatego trzeba je uzupełniać. Fermentowane produkty mleczne są skuteczniejsze niż apteczne suplementy z probiotykami. Dziecko chętnie je zjada, co wychodzi mu oczywiście na zdrowie. Dobrze odżywiona flora bakteryjna pozwala uchronić się przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Jako że mleczne produkty fermentowane to naturalne źródło probiotyków, można liczyć na zahamowanie wzrostu patogenów w organizmie dziecka. Wspomagają one również eliminację toksyn. Warto też wiedzieć, że spożywanie produktów fermentowanych z mleka ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych pokarmów. Podawanie dziecku sfermentowanego nabiału jest sposobem na uchronienie się przed biegunkami podróżnymi. Kwas mlekowy przyspiesza perystaltykę jelit, stymuluje wydzielanie żółci, poprawia trawienie. Można też liczyć na zniwelowanie zaparć, uregulowanie pracy jelit, przeciwdziałanie niestrawności.
Mleko nie tylko krowie, czyli różne rodzaje białego płynu odzwierzęcego
Warto wiedzieć, że w sprzedaży znajdują się produkty mleczne, które zostały zrobione z różnego rodzaju mleka. Najczęściej sięga się po mleko krowie, powszechnie dostępne i tanie. W przypadku dzieci warto zainteresować się także mlekiem kozim, które skład na bardzo podobny do mleka krowiego. Trzeba jednak zaznaczyć, że produkty z mleka koziego są lepiej trawione. Jeśli dziecko zmaga się z problemami jelitowymi, zaburzeniami wchłaniania, to warto zamienić mleko krowie na kozie. Bardzo wartościowe jest także mleko owcze, ma sporo laktozy. Warto szukać produktów z mleka ekologicznego, czyli od zwierząt, którym zapewniono wysoki dobrostan. Są one karmione dobrej jakości pożywieniem, co ma ogromny wpływ na wartość mleka. Krów nie karmi się paszą GMO. W ekologicznych hodowlach nie stosuje się chemicznych nawozów ani szkodliwych substancji. Zwierzęta przebywają na powietrzu, są wystawione na działanie promieniowania słonecznego, skubią trawę. Wszystko to sprawia, że w ich mleku znajduje się mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. W mleku ekologicznym są obecne rozmaite składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na organizm dziecka, zmniejszają ryzyko rozwoju różnych schorzeń.
Mleko pod różnymi postaciami – co warto podawać dziecku?
Nabiał występuje pod wieloma postaciami. Warto zadbać o zróżnicowaną dietę, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Picie mleka w skoncentrowanej formie dostarcza więcej cennych substancji. Warto wobec tego wzbogacić dietę dziecka u różnego rodzaju sery, jogurty, kefiry, maślanki. Jogurt to sfermentowany napój mleczny, który zostaje ukwaszony przez bakterie mlekowe. Warto podawać go dziecku, bo pozwala to uchronić je przed niedoborem witamin z grupy B, magnezu, cynku, wapnia i potasu. Zaleca się wybierać jogurty naturalne, czyli bez dodatku cukru, sztucznych barwników i aromatów. Jogurt wspaniale smakuje z owocami, warzywami, kakao. Można z niego wyczarować rozmaite desery, które dziecko zje ze smakiem.
Niezwykle cenny jest kefir, który ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Działa on antystresowo, zapobiega astmie, ma właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Kefir niweluje stany zapalne w organizmie, które przyczyniają się do rozwoju rozmaitych schorzeń. Można też liczyć na przyspieszenie gojenia ran. Wspaniale sprawdza się w przypadku poparzenia skóry. Kefir wspomaga układ pokarmowy, hamuje namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Warto też wiedzieć, że produkt ten zapobiega mutacjom DNA i destruktywnemu działaniu wolnych rodników. Substancje obecne w kefirze obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają stężenie kortyzolu i łagodzą objawy alergii. Kefir chroni błonę śluzową jelita cienkiego.