Mleko w diecie dziecka
Co z tym mlekiem?
Mleko to pierwszy pokarm każdego z nas, dlatego nie może zabraknąć go w jadłospisie. Najbardziej cenna jest siara, ale ten prozdrowotny nektar dostępny jest przez stosunkowo krótki czas. Okazuje się, że im dłużej matka karmi dziecka piersią, tym lepiej się ono rozwija i ma mocniejszy układ odpornościowy, co przekłada się na szereg benefitów w jego późniejszych latach życia. W mleku znajduje się szereg składników odżywczych, których organizm potrzebuje do zachowania zdrowia i utrzymania ciała w dobrej kondycji. Znajdziemy w nim kwasy tłuszczowe, witaminy, białko, minerały. Nie bez powodu pociechy tak chętnie sięgają po mleko, wiedzą co dobre i na dodatek smaczne.
Rola mleka w diecie dziecka
Rozwijające się dziecko potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania szeregu substancji pokarmowych, dlatego tak ważna jest urozmaicona dieta. Nie może zabraknąć w niej mleka i przetworów mlecznych, które zawierają spektrum cennych składników. To właśnie w mleku znajdziemy pełnowartościowe białko, czyli element budulcowy. Zawarte w nim aminokwasy są niezbędne do budowy i wzrostu tkanek, a do tego łatwo przyswajalne. Wiele aminokwasów organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i trzeba je dostarczać wraz z pokarmem. Na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny, lizozym i laktoferyna, które przyczyniają się do wzmocnienia systemu immunologicznego. Mleko to również wspaniałe źródło naturalnego wapnia oraz szeregu innych minerałów. Bez wapnia nie ma mowy o zbudowaniu mocnych kości i zębów, które będą odporne na uszkodzenia, pęknięcia i złamania. W mleku nie brakuje magnezu, potasu, fosforu, manganu, cynku i nawet żelaza. Wszystkie te pierwiastki stoją na straży prawidłowego rozwoju młodych organizmów.
Produktów mlecznych jest naprawdę sporo, dlatego nie ma sensu ograniczać się wyłącznie do mleka w swojej czystej postaci. Warto podawać dziecku jogurt naturalny, maślankę, kefir, ser twarogowy czy żółty. Produkty mleczne są smaczne, przez co podopieczni bardzo chętnie po nie sięgają. Mleko zawdzięcza swój słodki smak laktozie, która dodatkowo stanowi źródło energii i poprawia wchłanialność wapnia. Zdrowy tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w mleku mamy lekkostrawny i odżywczy tłuszcz mleczny. Znajdują się w nim również witaminy – A, D, E i K. Spożywanie mleka i jego przetworów jest sposobem na dostarczenie organizmowi witamin z grupy B. Bardzo ważne jest oczywiście to, aby podawać dziecku wysokiej jakości, świeże mleko.
Mleko coraz popularniejsze w szkołach
Wiele szkół bierze udział w kampanii „Mam kota na punkcie mleka”, nakierowanej na uczenie dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. Wystarczy, że placówka zgłosi chęć wzięcia udziału w programie, a uzyska szereg materiałów dydaktycznych, które pomogą edukować dzieci w wieku wczesnoszkolnym poprzez zabawę w zakresie zdrowego odżywiania się. Podopieczni mogą liczyć na przeróżne atrakcje, spotkania z mlecznym Kotem Mieczysławem, konkursy z nagrodami. To właśnie w wieku szkolnym kształtują się przyzwyczajenia żywieniowe i upodobania kulinarne, dlatego warto zadbać o to, aby nakierować pociechy na właściwą drogę.
Więcej informacji ze świata mleka i przetworów mlecznych można przeczytać na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” finansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, pod adresem: www.kochammleko.pl